Lokalne vesti

Usaglašen ugovor za novi blok u Drmnu

Gradnja novog bloka termoelektrane u Drmnu trebalo bi da počne naredne godine i završi se za 58 meseci. Usaglašeni su svi detalji ugovora sa kineskim partnerom kompanijom CMEC za realizaciju druge faze međudržavnog sprozauma između Srbije i Kine koja pored izgradnje novog bloka podrazumeva i proširenje kopa Drmno.

Kada se okonča projekat u Kostolcu će proraditi novi blok elektrane od 350 megavata, a postojeći kapacitet ugljenokopa na Drmnu biće povećan na 12 miliona tona uglja godišnje.

Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da su prilikom izrade ugovora usvojeni svi tehnički zahtevi EPS-a u pogledu bezbodnosti i zaštite životne sredine po regulativama EU.

On je rekao da je ugovorena vrednost projekta koji će se finansirati iz kineskog kredita 715.600.000 USD i da je ta cena fiksna i definisana još u vreme potpisivanja okvirnog sporazuma.

Zbog procedura za pribavljanje dozvola, rok za izgradnju novog bloka produžen je na 58 meseci, kazao je Jovanović.

On je dodao da će ugovor sa kineskom stranom biti potpisan vrlo brzo, nakon okončanja izrade vizibiliti studije i procene uticaja na životnu sredinu.

Zamenik rukovodica tima TE KO Kostolac na izradi ugovora, Nebojša Mišić kaže da će se u prvih godinu dana od potpisivanja ugovora raditi na projektovanju, nakon čega će uslediti isporuka delova i njihova montaža.

Ugovorom su bezbednosni standardi definisani po regulativama EU, dok su u pogledu zaštite životne sredine primenjena napredna rešenja koja će tek u narednim godinama stupiti na snagu u državama članicama EU.

Miroslav Ivković, zadužen za deo ugovora koji se odnosi na proširenje kopova, naveo je da će na površinskom kopu Drmno biti izgrađen nov BTO sistem i trafostanica koja će napajati i opremu za odvodnjavanje.

Proširenje kopa biće okončano godinu i po dana pre završetka radova na novom bloku, rekao je on.

Za izgradnju novog bloka kineski partner će u Kostolcu osnovati lokalno preduzeće koje će funkcionisati po srpskim zakonima. Za smeštaj radnika iz Kine pripremljeno je radničko naselje u Drmnu. 

Izgradnja novog bloka iznosi 613.000.000 USD, a proširenje kopa oko 97.600.000 USD. Očekuje se da će domaća građevinska industrija moći da računa na najmanje 150 miliona dinara vredne radove u okviru druge faze kineskog aranžmana.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend