Lokalne vesti

Uskoro naoružano obezbeđenje na „Čačalici“?

Zaboravite opuštene šetnje Čačalicom. Ubuduće će vam biti potrebna lična karta, a nadgledaće vas naoružano obezbeđenje koje je ovlašćeno da vas legitimiše prilikom ulaska i izlaska iz spomen-parka.

Grad namerava da plati 2,8 miliona dinara iz budžeta za usluge privatnog fizičko-tehničkog  obezbeđenja. Ukoliko javna nabavka uspe, naoružana lica pojaviće se na Čačalici već krajem septembra ili početkom oktobra. 

U planu javnih nabavki gradske uprave za ovu godinu ovaj trošak iz budžeta opravdan je kroz jednu rečenicu, da je „u cilju zaštite objekata neophodno sprovesti nabavku za izbor vršioca usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja“. Ovaj potez, shodno tome, nije motivisan bezbednošću građana, već samih objekata na prostoru spomen-parka.

Naoružani čuvari Čačalice moći će da pretresaju posetioce, vežu i zadrže, upotrebe fizičku snagu, pa i vatreno oružje.

Predviđeno je da se obezbeđenje vrši svih 24 časa, uz smenski rad, a trebalo bi da budu ukupno angažovana četiri čuvara.

U specifikaciji usluga piše da se fizička zaštita imovine obavlja se prvenstveno ličnim prisustvom i neposrednom aktivnošću jednog uniformisanog službenika  obezbeđenja  u  smeni koji je  naoružan službenim vatrenim oružjem, opremljen GPS uređajem, baterijskom lampom i službenim mobilnim telefonom.

Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja je ovlašćen da proveri identitet  osoba koje ulaze ili izlaze iz objekata ili prostora Čačalice, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu, zabrani pristup neovlašćenim licima, naredi osobama da se udalje iz objekta ili prostora spomen-parka.

Takođe,  obezbeđenje je ovlašćeno da upozori lice koje svojim ponašanjem ugrožava ličnu i bezbednost drugih ljudi ili može da izazove oštećenje i uništenje imovine.

Čuvari mogu da privremeno zadrže osobu koja je zatečena na Čačalici u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije, ali i da upotrebe sredstva prinude, kao što su vezivanje, fizička snaga i vatreno  oružje,  pod  uslovima  utvrđenih  zakonom  i  zakonom  koji  se  uređuje upotreba oružja od strane ovlašćenog policijskog sužbenika.

Privatno obezbeđenje trebalo da obezbeđuje prostor od 24 hektara. U novijoj istoriji nije zabeleženo da je spomen-park čuvalo naružano obezbeđenje.

Postoji urbani mit o nekom Deda Sreti koji je sedamdesetih godina čuvao ovo „izletište“ tako što su mu davali neispravnu pušku, kao i da su svojevremeno Gorani (ali bez oružja) sami organizovali dežurstva kako bi sprečili seču jelki pred Novu godinu.

Park Čačalica je formiran 1962. godine, kao memorijalni park, posvećen žrtvama fašizma. U njemu se nalaze tri spomenika podignuta u čast partizanima, građanima i pripadnicima Crvene armije koji su poginuli ili streljani tokom Drugog svetskog rata. U ovoj deceniji postavljena je i spomen ploča stradalim Jevrejima iz Požarevca.

Na „Čačalici“ se nalazi i Ekološki dom koji uglavnom nije u funkciji, nekoliko izvora vode, vežbalište na otvorenom, klupe i uglavnom oštećen mobilijar za zabavu dece. Čačlica ne može da se pohvali ni dovoljnim brojem ispravnih korpi za otpatke. Takođe, glavna staza za šetnju je u vrlo lošem stanju.

 

fotografije: Uroš Urošević

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend