Lokalne vesti

Uskoro novi zakon o knjigovodstvu

Knjigovođe koje su svoj posao naučile na kursevima i za posao računovođe nemaju licencu prvi su na udaru novog zakona koji reguliše ovu oblast, a čija je javna rasprava završena pre nekoliko dana.

Praktično, oko 5.000 knjigovođa koji nisu profesionalci sada će morati ponovo da polažu ispit, jer će im za bavljenje poslom ubuduće biti potreban sertifikat.

Još jedna značajna novina, koja je na predlog Računovodstvene komore Srbije uvrštena u nacrt novog Zakona o računovodstvu, je dostavljanje samo jednog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja – do 31. marta, umesto dosadašnja dva – 28. februara (za statistiku) i 30. juna.

Iz ovog profesionalnog udruženja računovođa insistiraju i na brisanju odredbe zakona kojom se definiše obaveza izdavanja samo elektronskog računa, jer tvrde da su delatnosti u Srbiji specifične i da tako nešto naše zakonodavstvo ne može podržati. Konkretno, navode primere poljoprivredne proizvodnje, građevine, procedure prilikom izvoza i carine…

Kako „Blic Biznis“ saznaje, svi konsultanti koji rade na izradi novog Zakona o računovodstvu do danas (ponedeljak) bi trebalo da se izjasne o sugestijama dostavljenim tokom javne rasprave, a zatim Ministarstvo finansija konačnu verziju nacrta šalje na Vladu.

Ko će biti nadležan za licenciranje

Prema podacima Saveza računovođa i revizora Srbije, u našoj zemlji radi nešto više od 2.000 licenciranih računovođa koji poštuju sve međunarodne standarde i imaju kontinuiranu edukaciju. S druge strane, statistika pokazuje da ukupno oko 7.000 ljudi redovno potpisuje finansijske izveštaje preduzeća, a nisu „profesionalci“ i ne rukovode se nikakvim etičkim kodeksima, kaže za „Blic Biznis“ Pero Škobić, generalni sekretar Saveza.

Kako najveći broj malih firmi poverava vođenje knjiga upravo takvim malim agencijama, odnosno računovođama, najviše interesovanja i diskusija povodom novog Zakona o računovodstvu izazvala je upravo odredba prema kojoj će jedan od uslova za rad knjigovodstvene agencije biti da ima najmanje jednog stalno zaposlenog računovođu koji ima licencu organizacije članice Međunarodne federacije računovođa (IFAC – International Federation of Accountants). U Srbiji je trenutno punopravni član IFAC samo Savez računovođa i revizora Srbije.

Predloženi rok za usaglašavanje sa ovom odredbom je tri godine od početka primene novog zakona – koja je planirana od 1. januara 2020. godine – što znači do kraja 2022.

„Država novim zakonom želi da uvede disciplinu u ovu oblast, jer su u računovodstvo ušli i konobari, frizeri, tehničari… Odsutna je svaka suštinska kontrola i to je zaista veliki problem“, kaže za „Blic Biznis“ Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend