Lokalne vesti

Uskoro počinje primena novog zakona za vozače

Interesovanje za polaganje vožnje poslednja 3 meseca bilo je i očekivano, jer novi zakon koji stupa na snagu 25.oktobra nosi i novi cenovnik i pravila za buduće vozače.

Požarevačke auto škole imale su ovoga leta pune ruke posla. Ko sa obukom krene pre 25.oktobra ima rok da je završi do 25. januara, a vožnju polaže kad hoće. U požarevačkim auto-školama kažu da je najezda novi kandidata u jeku bila celog leta. Zbog godišnjih odmora i gužve, najveći zastoj i mučenje Požarevljanima, predstavljala je obaveza oko završetka dobijanja lekarskog uverenja.

Buduće vozače obuka će koštati oko 800 evra. U novi program će se uključiti i Crveni krst jer će polaganje prve pomoći od sada da bude novina koju će budući vozači morati da primenjuju.

Cena polaganja prve pomoći ići će direktno na pleća kandidata i auto-škole sa tim iznosom neće imati nikakve veze. Auto-škole će dobiti godinu dana da se usklade sa novim propisima. Učionice moraju da budu opremljene kompjuterima, a svi časovi, kojih će biti ukupno 40 biće snimani. Traži se i izgradnja velikih poligona.

Auto-škole će morati da nabave moderne automobile, autobuse, kamione i motocikle. Kandidat za vozača ubuduće će morati da odsluša, u učionici i pod video-nadzorom, 30 čisto teorijskih časova od po 45 minuta i još deset časova takozvanih praktičnih vežbi.

Tek onda može da sedne za komande vozila i biće obavezan, u zavisnosti od kategorije za koju se obučava, da vozi od 20 do 40 časova. Ne više od dva časa dnevno. Zatim mora da pohađa obuku iz prve pomoći, pa tek kada položi taj ispit može da se nada dozvoli.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend