Lokalne vesti

Uspešna godina za TE KO Kostolac

Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ ostvarilo je u 2010. godini sve zacrtane proizvodne planove, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Plan godišnje proizvodnje električne energije  je ostvaren 23. decembra, a ukupna proizvodnja u ovoj godini iznosi 4 milijarde i 700 miliona kilovat sati struje.  Proizvodnja uglja je takodje tekla prema planovima i tokom godine je na kopu Drmno proizvedeno 7,4 miliona tona  uglja, kao i preko 37 miliona tona otkrivke.

Ovo je godina velikih investicija, kaže generalni direktor PD Termoelektrane i Kopovi Kostolac Dragan Jovanović. Ugovoreno je ili je u fazi ugovaranja investicija u vrednosti 13 milijardi dinara. Izmedju ostalog PD je  uložilo značajna sredstva u očuvanje životne sredine.

Novi sistem za prikupljanje, transport  i odlaganje pepela i šljake sa blokova termoelektrane Kostolac B u otkopani prostor kopa Ćirikovac pušten je u rad 6.seprembra. Ovaj sistem vredan 30 miliona evra bio je najveć a ekološka investicija u Srbiji u 2010. godini, kaže Jovanović.

"Jedan značajni deo tih investicija bio je usmeren ka ispunjavanju standarda u merama zaštite životne sredine i u tom domenu mi smo ove godine završili investiciju i ona je trenutno u fazi probnog rada, a to je jedan novi sistem za transport pepela i šljake. Sa završetkom tog postrojenja, koje je inače finansirano iz kredita Evropske banke za razvoj i investicije, mi smo osvojili uslove da u ovom kraju vise ne bude zagađenja vazduha, zemlje i vode od strane pepela i šljake. Ova gusta mešavina biće otporna na aero zagađenja, a nalazi se na odlagalištu, koje je hermetično izolovano", naveo je on.

U Privrednom društvu trenutno  je zaposleno 3.365 ljudi. Samo u 2010. zaposleno je 58 radnika u stalni radni odnos što je iznad plana, a prijem novih radnika očekuje se odmah posle Nove godine, kaže Jovanović.

„Samo u ovoj godini je iz firme otišlo 76 radnika po raznim osnovima, najvše u penziju, a zaposleno je 58 radnika u stalni radni odnos  i 91 radnik po osnovu privremenih i povremenih poslova .Želim posebno da istaknem da je naša politika da zapošljavamo kadrove, da nam je neophodno podmladjivanje kadrova, ali je poznata činjenica da PD može da zaposli u jednoj godini 50 odsto od broja radnika koji iz firme odlaze".

Ugovor o kreditnom aranžmanu za realizaciju prve faze projekta  Termoelektrane Kostolac B potpisan je 8. decembra u Vladi Srbije sa predstavnicima kineske kompanije CMEC. Ugovor je vredan skoro 345 miliona dolara , a rok za realizaciju je 30 meseci od dana obezbedjivanja zajma. Ono što jetakodje plan za sledeću godinu jeste zaštitata kopa Drmno od podzemnih voda , kao i radovi na sistemu vodosnabdevanja u naseljima koja gravitiraju kopu Drmnu, dodao je Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend