Lokalne vesti

Uspešna prezentacija Istorijskog arhiva Požarevac

Ovogodišnji rad Istorijskog arhiva Požarevac beleži brojna gostovanja u Srbiji, a planirana je i poseta u drugim zemljama već naredne godine.

Izložba Istorijskog arhiva Požarevac pod nazivom ‘’Filmovi koje smo voleli 1947-1980.godine’’ , prikazana je juče građanima Kraljeva. Ovo je 5. gostovanje ove izložbe u Srbiji, a organizatori gostovanja u Kraljevu bili su Narodni muzej i Istorijski arhiv Kraljeva.

Izložbu je otvorio prof.Novosadskog Univerziteta Milan Nikodijević koji je tom prilikom izrazio oduševljenje što na jednom mestu prisutni mogu da pogledaju sve filmske plakate i reklamne materijale koji su posvećeni jugoslovenskoj produkciji.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić kaže da dobija pozive za gostovanje i u drugim gradovima Srbije, pa je tako sledeća poseta planirana u Somboru i Vranju. Za sledeću godinu planiraju se i gostovanja van Srbije.

‘’Pred beogradske, niške , požarevačke, leskovačke i kraljevačke publike, izložbu bi trebalo da vide i građani u Somboru i Vranju. To su neki planovi do kraja ove godine što se naše zemlje tiče, a već sledeće godine bi izložba trebalo da putuje u Sloveniju. Pregovori traju. Verovatno putuje i u Banjaluku, s obzirom da smo potpisali protokol i da već otpočeli oblici saradnje’’-istakla je Nikolić.

Izložba ‘’Filmovi koje smo voleli 1947-1980. godine ’’ posvećena je stogodišnjici domaćeg filma. Vek srpskog filma je ujedno bio i povod za ideju da se napravi izložba filmskih plakata. Nikolićeva je podsetila da se pre aktuelne izložbe javnost upoznala i sa izložbom filmskih plakata u periodu tokom II Svetskog rata. Postavka sadrži preko 100 plakata koji su autentični i štampani u periodu okupacije Srbije.

Već sledeće nedelje 11.oktobra, Istorijski arhiv će prikazati 1. zbornik arhivskih dokumenata ‘’Dvor i porodica knjaza Miloša 1825.-1839. ‘’ u Svečanoj Sali Skupštine grada Požarevca. Pretposlednje nedelje oktobra na Međunarodnoj arhivskoj konferenciji u Italiji, naći će se i osoblje Istoriskog arhiva Požarevca.

Ove godine je pokrenut i Međunarodni časopis “Zapisi“ Istorijskog arhiva koji će okupiti saradnike iz zemlje i inostranstva. Za sada je pristiglo oko 1o radova srodnih institucija iz inostranstva. Pristigli radovi su došli iz Italije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske , Republike Srpske, a očekuju se i radovi iz Češke.

Godišnjak “Zapis“ biće odštampan do kraja godine, a moći će i da se pronađe u elektronskom izdanju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend