Lokalne vesti

„Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost”

Evropska nedelja imunizacije obeležava se pod sloganom „Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost”.

Opšti cilj Evropska nedelja imunizacije je povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta i osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada, podržava i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti u cilju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Nedavno je na predavanju  pod nazivom “Stručni odgovori na brigu roditelja u vezi imunizacije” epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Predrag Kon govorio je o vakcinaciji i epidemiji morbila i prevazilaženju predrasuda u vezi sa malim boginjama.

„Borba protiv vakcinacije delimično je prestala onog trenutka kada je počela epidemija malih boginja. Tek nakon epidemije morbila počela je masovna vakcinacija dece“, rekao je Kon. On je istakao da je epidemija malih boginja, „na našu sreću“ blaga bolest, ali da s druge strane imate druge bolesti koje vam sad odjednom prete.”

  Imunizacija je jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti uključujući rak grlića materice, difteriju, hepatitis B, morbile, zauške, veliki kašalj, zapaljenje pluća, dečiju paralizu, prolive izazvane rotavirusom, rubelu i tetanus.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati obuhvat preko 95% programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja i smrtnih ishoda.

Evropska nedelja imunizacije obeležava se od 23. do 29. aprila 2018. godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend