Lokalne vesti

Vaučeri legalizovali smeštaj, moguće ih iskoristiti u Braničevskom okrugu

Do sada podneto 63.000 zahteva ministarstvu turizma za dotirani odmor u Srbiji.

Ministartsvo turizma do sada je podneto 63.000 zahteva za izdavanje vaučera za odmor u Srbiji. Za ovu godinu, budžetom je predviđeno 80.000 vaučera, međutim, zbog velikog interesovanja, velike su šanse da će taj broj dostići, kao i lane – 100.000. 

– Sada je pik sezone za podnošenje prijava i zahtevi stižu u velikom broju – kazala nam je Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma. – Planiramo da to bude na nivou prošle godine, kada smo podelili 100.000 vaučera, ali moramo da vodimo računa o budžetu, ali i o raspoloživim kapacitetima. Rano je još govoriti da li će biti i više od toga. Postoji i jedna tehnička stvar da svi koji se prijave, to mora da bude najmanje mesec dana pred odlazak na odmor, tako da sad u maju, već idu rezervacije za jun i polovinu jula.

Kako objašnjava Pindžo, najtraženije destinacije su Prolom banja, Zlatibor, Sokobanja, Kopaonik, Gornja Trepča i Banja Koviljača. Veliko je interesovanje i turističkih objekata u kojima vaučeri, u vrednosti od 5.000 dinara, mogu da se iskoriste. Tome u prilog, smatra Pindžo, ide i to što država na vreme izmiruje obaveze prema njima, pa nije bilo nekih kašnjenja i problema.

– U ovom trenutku imamo 1.107 objekata u kojima vaučeri mogu da se iskoriste, a prošle godine ih je bilo 936 – govori Pindžo. – Broj raste stalno, a njima je ostavljena mogućnost da mogu da se prijavljuju tokom cele godine. Svakako, najveći broj turističkih objekata je i u onim mestima koja su najrazvijenija i gde se najviše smeštaj i traži. Akcija vaučera je i u velikoj meri doprinela, bar u tim mestima, da se izađe iz „sive“ zone. Sada su oni kategorisani i rade u skladu sa zakonom. Prijavljuju goste i plaćaju boravišnu taksu, a to nije baš mala stvar. Imamo i destinacije na kojima se broj gostiju povećao višestruko, što nije samo fizički rast, već je to postignuto obaveznim evidentiranjem.

Kada je reč o promeni uslova za dobijanje vaučera, tačnije, da li će biti ubačene još neke kategorije stanovništva, pomoćnik ministra Pindžo ističe da nije moguće obuhvatiti sve slojeve društva.

– Vaučeri nisu socijalna mera, već stimulativna politika i ne mogu biti svi obuhvaćeni – kaže Pindžo.

– Potrebno je da se oslonimo na one grupe ljudi čiji je status lako proveriti.

Vaučere za odmor moguće i koristiti u Braničevskom okrugu

Na teritoriji Braničevskog okruga korisnici vaučera mogu da iskoriste u 23 objekta, Najviše ugostitelja, koji učestvuju u ovom programu, nalazi se na Srebrnom jezeru. U ovom odmaralištu korisnici svoje vaučere mogu iskoristiti u čak 20 objekata. Po jedan objekat koji učestvuje u programu vaučera nalaze se u Velikom Gradištu, Golupcu i Petrovcu na Mlavi. 


Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend