Lokalne vesti

Vazduh u Požarevcu nezdrav za osetljive grupe stanovništa

Prema poslednjih podacima specijalizovanog portala za merenje kvaliteta vazduha AirVisual, u Požarevcu je trenutno vazduh nezdrav za osetljive grupe stanovništa.

Prema poslednjim merenjima indeks kvaliteta vazduha iznosi 120 što znači da je vazduh nezdrav za osetljive grupe stanovništva u Požarevcu. Prema ovim merenjima došlo je do porasta čestica PM 2.5 u vazduhu grada. Trenutna izmerena količina čestica iznosi 43.2 µg/m³. Stručnjaci sa ovog portala savetuju da osetljive grupe izbegavaju boravak napolju i da se ne preporučuje provetravanja prostorija. Takođe ako se ova grupa stanovništa odluči da izadje napolje potrebno je nositi masku. Isto se preporučuje da se puste u radi i prečišćivači vazduha.

Prema prognozi ovog portala u narednim danima očekuje se poboljšanje u kvalitetu vazduha u Požarevcu.

Prema zakonu o javnom zdravlju osetljive društvene grupe jesu grupe stanovništva koje su izložene većem riziku obolevanja u odnosu na ukupnu populaciju.

Podsetimo da PM 2.5 čestice predstavljalju čestične materije (particulate matter – PM) koje imaju prečnik manji od 2.5 mikrometara, što znači da su oko 3% prečnika ljudske dlake. čestice ove kategorije su toliko male da mogu biti viđene samo mikroskopom. One su manje od PM10 čestica – veličine 10 mikrometara i takođe se nazivaju finim česticama, koje u određenim uslovima mogu biti viđene i golim okom.

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva.

Više infomacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend