Lokalne vesti

Večeras počinje takmičarski deo Viminacium festa. Za najbolju predstavu nagrada 750 hiljada dinara.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova organizatori festivala „Viminacium fest – Mitovi stari i novi“ odlučili su da ceo takmičarski deo prebace na sigurniju lokaciju, pa će se tako izvođenje svih predstava sprovesti u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac. Dodela nagrada, kao i svečano zatvaranje Viminacium festa (Rok Opera), održaće se u amfiteatru Arheološkog parka Viminacijum.

Novčana nagrada za najbolju predstavu, uz nagradu „Viminacium maximus“ iznosi 750 hiljada, dok je novčana nagrada za najboljeg glumca festivala, uz nagradu „Zlatna fibula“, 200 hiljada dinara. Grad Požarevac je finansirao festival, a iz budžeta je izdvojeno nešto manje od 9 miliona dinara.

Ako se recimo dve predstave igraju u Centru za kulturu, a tri u Viminacijumu, moramo da priznamo da to više nisu isti uslovi. Scenski uslovi u sali su mnogo bolji nego na terenu, i mi smo kao organizatori u obavezi da im omogućimo da svi imaju istu utakmicu i da tako svi igraju na zatvorenom“, rekao je Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu Požarevac.

On je takođe rekao da se ovom promenom lokacije ne umanjuje simbolika festivala, niti će to omesti interesovanje publike niti samu njegovu estetizaciju. „To nam ne predstavlja problem, jer je simbol mitologija, a to nas ne vezuje  striktno i fizički za samu lokaciju, odnosno Viminacijum. U svakom slučaju ostaje mogućnost da se završni koncert tamo održi jer on nije pozorišnog tipa, to je rok opera, a na taj način bismo ipak neku fizičku vezu ostvarili i zadržali. Tamo bi bile dodeljene i glavne nagrade“.

Kako bi festival dobio na popularnosti, organizatori festivala odlučili su da se karte dele besplatno.

Nadam se da će nam vreme dozvoliti da imamo barem završno veče u Viminacijumu. Međutim, mi smo samim ovim predstavama duh Viminacijum doveli ovde u pozorište, a trudićemo se da sve goste upoznamo sa Viminacijumom, našom prvobitnom lokacijom festivala. Najverovatnije ćemo za sledeću godinu da potražimo neki termin koji je stabilniji, mozda kraj juna“ dodao je Mihajlo Nestorović, autor i selektor Viminacium festa.  

Večeras je na repertoaru predstava „Kralj Rikard III“ u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba. Predstava počinje u 20 časova.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend