Lokalne vesti

Vekna hleba 55 dinara?

Pšenica dostigla cenu od 25 dinara, a mlinari prave novu računicu za brašno. Da bi pokrili troškove trebalo bi da hleb poskupi najmanje 10 dinara.

Tek je počeo otkup ovogodišnjeg roda pšenice, a mlinari i pekari već prave nove kalkulacije. Hlebno zrno je već dostiglo cenu do 25 dinara po kilogramu, a ako nastavi da raste, kako očekuju proizvođači, uslediće poskupljenje brašna, a ubrzo i hleba. Rast cene ovogodišnjeg roda pšenice zabeležen tokom žetve mogao bi već tokom jeseni da dovede do nove, više cene hleba.

Tržišna cena vekne u sadašnjim uslovima bila bi najmanje 55 dinara i to samo da bi se pokrili najosnovniji troškovi. Cena osnovne vrste hleba ograničena je vladinom uredbom i smanjena sa 54 na 44 dinara, a formirana na ceni pšenice od 17 do 20 dinara.

„Ukoliko cena pšenice uz energente nastavi da raste, hleb bi u narednom periodu mogao da poskupi za petinu“ kažu u Uniji pekara Srbije.

„Prema toj računici, vekna bi bila skuplja za 10 dinara. Za razliku od trgovaca, pekari su sa ovom cenom samo na gubitku. Ipak nadamo se da će formiranjem vlade država pravovremeno reagovati“ navode u Uniji.

„Protekla dva-tri meseca upravo interevencija iz Republičkih robnih rezervi uslovila stabilizaciju tržišta hleba. Pšenica iz Rezervi prodavana je po 20 dinara, a mlinari dobijeno brašno nisu mogli da prodaju skuplje od 27 dinara“ kažu u UPS.

Vekna hleba trenutno košta od 40 do 45 dinara. Kako je već u vreme žetve pšenica poskupela, to znači da će skočiti i cena brašna. Na cenu bi mogle da utiču i Robne rezerve, ali žetva prolazi, a Rezerve još nisu izašle sa ponudom otkupne cene pšenice i ništa do sada nisu otkupljivali.

Stručnjaci ukazuju da je neminovno poskupljenje brašna, pa se može očekivati da će se ovaj cenovni pritisak sa mlinara prevaliti u avgustu ili septembru na pekare. Kako će oni reagovati, teško je predvideti, ali je vrlo moguće da će smanjiti učešće osnovnog tipa hleba po ceni od 44 dinara i povećati udeo specijalnih, skupljih vrsta vekni. I to po cenu kršenja uredbe i plaćanja kazne, jer pitanje je šta je veća šteta za pekara, kazna ili evidentni gubitak na ceni hleba.

„Vladina uredba, kao podzakonski akt, mora se poštovati, i i važeća cena hleba ostaće na snazi“ ističu ekonomisti.

Međutim, značajan deo zanatskog pekarstva, koje inače pokriva 80 odsto tržišta u Srbiji, do sada nije poštovalo slovo uredbe, naročito u pogledu obaveznog udela 40 odsto navedenog tipa hleba u ukupnoj proizvodnji.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend