Lokalne vesti

Višestruko uvećana cena za postavljanje bilborda

Skupština grada na poslednjej sednici usvojila je odluku o manjim montažnim objekatima i utvrdjivanju zakupa za njihovo postavljanje na javnim površinama. U odluci se po prvi put nalaze bilbordi, a cena mesečnog zakupa za ove objekte uvećana je čak i do devet puta.

U Direkciji za izgradnju kažu da je cena zakupa bila niska, da nije menjana od 2002.godine, kao i da je bilo potrebno utvrditi parametre na osnovu kojih se visina zakupa obračunava. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da bi, ukoliko postoje osnovane primedbe, odluka mogla da bude promenjena već na narednoj sednici skupštine.

Odlukom o utvrdjivanju zakupa na javnim površinama za manje montažne objekte cene zakupa uvećane su u proseku za oko 30 odsto. Kada su u pitanju bilbordi, zakup se do sada vršio po lokaciji i mesečno je iznosio od 3.000 do 3.800 dinara u zavisnosti od zone grada. Prema novoj odluci, uz ograničenje površine lica bilborda na 6 kvadrata zakupci će mesečno plaćati od 10.800 do 28.800 dinara, kaže Dragan Selaković iz direkcije.

"Bilbordi su bili podeljeni u tri zone, sa cenom od 3.000 do 3.800 dinara. Sada se cena određuje po površini lica bilborda i ograničena je do 6 m2. Za najstroži centar grada, Trg oslobođenja i deo oko Sinđelićeve i Višeg suda cena je 4.800 dinara po kvadratu. To je mesečno nešto viđe od 28.000 dinara", navodi on.

Selaković dodaje da će zakupci biti oslobođeni plaćanja komunalne takse.

On kaže i da prilikom izrade odluke nije razmatrana cena zakupa površine za postavljanje bilborda u ostalim gradovima Srbije, već isključivo parametri kojima se visina zakupa određuje.

"Nije nam pokazatelj bila sama cena zakupa bilborda. Cenu zakupa nismo poredili, već smo parametre koji učestvuju u određivanju cene zakupa usklađivali sa ostalim gradovima sličnih ili istih karakteristika".

Vlasnik jedne od firmi koja već godinama drži bilborde u gradu, Milorad Tadić iz Boom 93 smatra odluku besmislenom, s obzirom da je cena preterana u odnosu na trenutnu finansijsku situaciju na tržištu i činjenicu da se najveći broj bilborda u većim gradovima Srbije trenutno iznajmljuje po ceni od 200 evra.

"Ako budemo morali da plaćamo tu cenu, ilustrovaćemo jedan primer. Ove godine je firma koja drži bilbode ustupila gradu Požarevcu 60 nedelja za korišćenje. Kada bi to prebacili u trenutne cene, to bi bilo oko 6.000 evra. Pošto su oni promenili cene, nek računaju da će plaćati 500 evra mesečno. Tada ćemo videti na koji način će grad da se reklamira sledeće godine. Kada im bude dostavljena cena kojom ćemo zatvoriti naše potrebe za plaćanje zakupa, videćemo ko će biti pozitivan, a ko negativan. Ovo naročito ako imamo na umu da je sledeća godina predizborna i kada su stvari vezane za oglašavanje izuzetno bitne gradu i ljudima koji ga vode", naglasio je Tadić.

U obrazloženju predloga odluke koju je usvojila skupština grada navedeno je da se ona donosi u setu sa drugim odlukama o manjim montažnim objektima koje su određene Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i da sredstva sredstva od zakupa predstavljaju obavezan deo javnih budžetskih prihoda koji služe za dalju izgradnju komunalne infrastrukture i unapređenje opšte komunalne opremljenosti grada.

Gradonačelnik Miodrag Milosavljević kaže da cene zakupa nisu menjane u poslednjih nekoliko godina i da su prilagođene okolnostima u kojima se nalaze država i grad Požarevac.

S druge strane, grad ne želi da privrednike dovede u nezgodnu situaciju, navodi on i dodaje da bi, ukoliko postoje osnovane primedbe, odluka mogla da bude promenjena već na skupštini u januaru.

"Vidim da se pojavljuju primedbe na pojedine odredbe te odluke. Spreman sam da u toku januara, ukoliko imamo primedbe koje su osnovane, izmenimo odluku na skupštini. Nije problem da bilo šta što našim privrednicima onemogućava normalno funkcionisanje izmenimo i prilagodimo. Budžet ne zavisi samo od zakupa javnih površina i naplate komunalnih taksi", kazao je gradonačelnik.

Milosavljević je rekao da je setom odluka precizirano za koje objekte se naplaćuje zakup, a za koje  komunalna taksa, što do sada nije bio slučaj. Prema njegovim rečima, vreme će pokazati da li je procena stručnih službi u vezi visine zakupa za postavljanje manjih montažnih objekata bila dobra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend