Lokalne vesti

Vladika Ignjatije podneo ostavku na funkciju dekana Bogoslovskog fakulteta

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta episkop braničevski Ignatije (Midić) podneo je juče ostavku na ovu dužnost, pošto je Sveti arhijerejski sinod SPC zatražio od Nastavno-naučnog veća ove visokoškolske ustanove da pokrene proceduru za njegovu smenu.

Savet Pravoslavno Bogoslovskog fakulteta je za vršioca dužnosti  dekana imenovao dosadašnjeg prodekana za finansije Zlatka Matića.

Pred jučerašnju sednicu Veća na kojoj se vladika Ignatije sam povukao sa dužnosti, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović obavestila je dekana i predsednika Saveta Bogoslovskog fakulteta o pravilima izbora predstavnika fakulteta u Savetu, koja važe za ceo Beograski univerzitet, a koja, kako je Danasu nezvanično rečeno i u Rektoratu i na Bogoslovskog fakultetu, nisu ispoštovana na ovom na kome Sinod traži smenu dekana i dva predavača.

Zahtev Sinoda za smenama na ovom fakultetu, Odbor za statutarna pitanja Univerziteta Beograd pre dva dana proglasio je protivzakonitim.

Kako Danas nezvanično saznaje, jedina tačka dnevnog reda jučerašnjeg Veća bila je inicijativa Sinoda za pokretanje postupka razrešenja dekana. Posle ostavke vladike Ignatija otvorena je žestoka rasprava o zakonitosti sinodskih odluka i uloge Sinoda u radu PBF kao člana Univerziteta u Beogradu.

Sednici su kao predstavnici Sinoda prisustvovali patrijarh Irinej i njegov imenjak i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), koji je u crkvenoj vladi zadužen za Bogoslovski fakultet. Na poziv uprave ovog fakulteta na Veće je došao i episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), počasni profesor i nekadašnji dekan ove visokoškolske ustanove.

U crkvenim izvorima spekuliše se da se „sinodalcima“ nije preterano dopalo što je zbog dnevnog reda predsedavanje Većem, umesto dekana i odsutnog najstarijeg redovnog profesora PBF protejereja-stavrofora Radomira Popovića, preuzeo Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera SRJ i Srbije.

Danasovi izvori nezvanično tvrde da na jučerašnjoj sednici nije pominjan dopis rektora Univirziteta Beograd Ivanke Popović, u kome se objašnjava da, u skladu sa Statutom Univerziteta, članovi Saveta iz redova nastavnika i saradnika fakulteta treba da se biraju tajnim glasanjem, uz uslov da dobiju apsolutnu većinu glasova od ukupnog broja članova Nastavno-naučnog veća.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend