Lokalne vesti

Vlasnik dečjeg igrališta snosiće odgovornost

Svako javno igralište imaće određenu zonu pada koja će morati da bude prekrivena specijalnom podlogom da se deca ne bi povredila, onaj ko postavi igralište moraće i da se stara o njemu i održava opremu, ali i da odgovara ukoliko se neko dete povredi.

Novi pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, na kome radi Ministarstvo privrede biće završen u maju ove godine. Prema novom pravilniku, sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi moraće da budu napravljena po strogim standardima.

Niveino  igralište pored pošte u Požarevcu, koje je mališanima poklonila nemačka kompanija, izgrađeno je pre dve i po godine i jedino je igralište sa sertifikatom o bezbednosti. Da li će oprema, podloga i svi prateći elementi na ostalim dečijim igralištima u gradu biti u skladu sa standardom bezbednosti nakon izrade pravilnika?

Grad Požarevac ima obavezu da nadoknadi nastalu štetu na dečjim spravama za igranje, a kao bitno se nameće i preventivno delovanje pre nastanka štete. Grad Požarevac po dosadašnjim situacijama nema mehanizme da spreči oštećenja, niti da ukloni postojeća. Nadamo se da će novi pravilnik dovesti do toga da se prevaziđu nejasnoće, da se tačno odredi mesto svakog učesnika u procesu i šta je u čijoj nadležnosti. 

Kako najavljuju iz Ministarstva, a prenosi “Blic”, očekuje se da će primena pravilnika početi mesec, dva posle usvajanja. On će biti obavezan pri projektovanju i izgradnji novih igrališta. Međutim, za igrališta koja već postoje biće određen prelazni period od dve do pet godina za prilagođavanje, jer je “potrebno vreme da se uklone i zamene svi rekviziti koji neće moći da zadovolje zahteve pravilnika”.

 “U skladu s pravilnikom biće regulisani zahtevi za opremu i podlogu ispod rekvizita, odnosno za materijale od kojih se izrađuje oprema, koji se postavljaju kao podloga ispod rekvizita, određivanje zona opasnosti i udaljenosti za postavljanje rekvizita i slično. Pravilnikom će se odrediti i mesto gde mogu da se nalaze dečja igrališta, sadržaj informativne table, vegetacija zbog alergija i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama blizu saobraćajnica”, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

 Takođe, obavljaće se redovna kontrola opreme i celokupnog igrališta, koju će najverovatnije sprovoditi Ministarstvo. U Ministarstvu privrede navode i da će odgovornost za stanje igrališta, ali i moguće incidente, snositi vlasnik dečjeg igrališta (u većini slučajeva to će biti lokalna samouprava).

 “Vlasnik ili onaj kome je vlasnik poverio brigu o održavanju igrališta odgovoran je da igralište u svakom momentu bude usaglašeno sa zahtevima pravilnika, a samim tim i bezbedno”, kažu u Ministarstvu.

 Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže za “Blic” da će ovaj pravilnik konačno urediti veoma osetljivu oblast. On detaljno objašnjava kako će se pravilnik primenjivati u praksi.

 Na svakom igralištu postoji nešto što se zove zona pada. Ona je tačno propisana i odnosi se na ukupan prostor i površinu na koju dete može da se prizemlji sa nekog rekvizita. Na primer, ako se radi o ljuljašci ili penjalici, tačno je precizirano kako izgleda ta zona pada. Tako na njoj ne može da bude beton, ni trava, već specijalna podloga, i to određene debljine i tvrdoće”, navodi Nikolić.

 Kako dodaje, biće propisano i ko je tačno odgovoran za brigu o igralištima, što je često predstavljalo prepreku za njihovo održavanje, kako bi parkovi bili bezbedni.

 “Kada, na primer, neka firma ili ustanova napravi dečje igralište, ne može samo tako da ga ostavi. Pravilnikom će biti regulisano da to preduzeće mora da sklopi ugovor s odgovarajućom kućom koja će se baviti održavanjem igrališta”, ističe Nikolić.

 On objašnjava i da će svi koji učestvuju u lancu morati da se povežu.

 “Od projektanata, koji moraju da poštuju kodeks pravila struke i da poznaju propise, pa preko izvođača radova koji moraju da znaju na koji način grade igralište, a ne da to bude proizvoljno. Recimo, kada se kopaju temelji za ljuljašku ili penjalicu, postoji tačno propisana dubina i način na koji se oni postavljaju”, kaže Nikolić.

 U Ministarstvu privrede navode da će se ovim pravilnikom regulisati samo oblast bezbednosti dečjih igrališta na otvorenom prostoru, dok će biti izrađeni posebni propisi za igraonice, sportske rekvizite na otvorenom, opremu za zabavne parkove i slično.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend