Lokalne vesti

Vodostaj ne ugrožava elektrane

Reke ne ugrožaju kostolačke elektrane. Prema prognozama HMZS, vodostaj Dunava i Velike Morave i u naredna tri dana biće u opadanju.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Dunava i Velike Morave i u naredna tri dana biće u opadanju. Međutim, ovako nepovoljna hidrološka situacija i dalje ne ugrožava proizvodnju struje u kostolačkim termoelektranama, koja za svoj rad koristi vodu iz Dunava, niti rad vodovodnog sistema, čiji se bunari napajaju iz Velike Morave.

"I pored niskog vodostaja, povoljna okolnost je što je temperatura dunavske vode samo pet do šest stepeni. Zbog tako niske temperature vode koju koristimo za hlađenja u kondenzatoru, dovoljne su nam i manje količine, nego što je to slučaj u toplijim periodima" kaže Zlatko Zakošek, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

Termo-blokovi u Kostolcu i Drmnu sredinom novembra već su ispunili svoj godišnji plan od 5,2 milijarde kilovat-sati električne energije. Zbog toga u Privrednom društvu TE-KO do kraja decembra očekuju proizvodnju veću od šest milijardi kilovat-sati, što će biti najveći godišnji rekord od kada se u Kostolcu proizvodi struja. Za sada sva četiri bloka termoelektrana "Kostolac A" i "Kostolac B", rade punim kapacitetima i dnevno elektroenergetskom sistemu Srbije isporuče više od 20 miliona kilovat-sati struje.

Do poremećaja u proizvodnji struje, u kostolačkim termoelektranama moglo bi da dođe tek ako sušni period potraje sve do kraja januara i početkom februara.

Osim Dunava, na području grada Požarevca još od juna opada i vodostaj Velike Morave, koji je sada oko 3,2 metra ispod optimalnog nivoa.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend