Lokalne vesti

Vodovod i naselje za raseljene primeri podrške građanima preko fondova EU

Predstavnici Kancelarije za Evropske integracije danas su obišli izvorište Ključ i naselje u Uzun Mirkovoj ulici u Požarevcu u kome je stambeno 20 socijalno ugroženih porodica Roma sa Kosova.

U Požarevcu je 2010.godine okončan projekat rekonstrukcije vodosnabdevanja vredan bezmalo 5 miliona evra, od čega je Evropska unija investirala blizu 2,8 miliona evra. Na izvorištu vode izgrađen je rezervoar od 5.000 kubika i zamenjeno 2 kilometra glavnog azbestnog voda kroz grad. Na taj način su smanjeni gubici zbog čestih pucanja starog cevovoda, obezbeđeno kvalitetnije snabdevanje tokom leta i stabilan kvalitet vode za piće.

Direktor Vodovoda Saša Valjarević kaže da postoji potreba za širenjem vodovodne mreže, kao i da je namera da se u narednom periodu počne sa izgradnjom fabrike vode. Grad je zainteresovan da ponovo aplicira pri fondovima EU, kako bi realizovao ovu važnu investiciju, rekao je on.

20 porodica raseljenih Roma, uglavnom iz divljeg naselja na lučičkom putu je krajem 2010.godine useljeno u nove stambene jedinice u Uzun Mirkovoj ulici. Vrednost ovog humanitarnog naselja iznosi oko 390.000 evra od čega su sredstva Evropske unije 260.000 evra.

Elfeta Šabani je i danas tu živi sa mužem i petoro dece, od kojih troje idu u školu. Problem je nalaženje posla,tako da žive od kosovskog dodatka. Ranije su bili nastanjeni u kući od blata i kartona.

Izgradnjom stambenih jedinica je trajno rešeno pitanje 103 lica, od kojih je 65 dece. Danas, posle dve godine tu živi 106 ljudi, odnosno 70 dece.

Ljiljana Drajić iz gradske kancelarije za migrante ističe da postoji namera da se Romima obezbedi da kroz legalne tokove obezbedi posao zbog čega je formirana zadruga za prikupljače sekundarnih sirovina.

Projekti namenjeni snabdevanju vodom i stambenom zbrinjavanju dobri su primeri da EU u Srbiji ne pomaže samo unapređenju zakonodavstva, već i na konkretan način utiče na poboljšanje kvaliteta života građana, istakao je zamenik direktora Kancelarije za Evropske integracije i koordinator za fondove EU Ognjen Mirić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend