Lokalne vesti

Vojni poligoni rizični i za civile!

Pogibija dvoje kadeta Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama, otvorila je pitanje bezbednosti na vojnim poligonima za gađanje i pitanje koliko o tome nadležni vode računa.

Jedan od njih je i poligon “Peskovi” u ataru sela Kusiće kod Velikog Gradišta, koji skoro svakodnevno koriste vojne jedinice iz Požarevca, Beograda, Pančeva i Novog Sada, za vežbe gađanja pešadijskim naoružanjem.

Na ovom poligonu do sada nije bilo stradanja vojnika, ali je došlo do teškog povređivanja civila. U aprilu 2007. godine, na ovoj lokaciji došlo je do tragedije, kada se, nakon odlaska vojnika, desila eksplozija u kojoj je obe noge izgubio dečak Nenad Jovanović, tada star samo 12 godina.

On je na ovom mestu, zajedno sa drugovima, skupljao metalne predmete, jer se njihove porodice godinama bave sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina.

Međutim, Vojska se u ovom slučaju ogradila od odgovornosti, i svu krivicu prebacila na dečaka.

“On je sam izazvao eksploziju, tako što je pronašao neaktivirani ostatak upaljača detonatora od ručnog raketnog bacača “zolja” ili “osa”, koji u sebi sadrži 12 grama eksploziva “pentrit” velike razorne moći. Pošto ga je ubacio u plastični kanister sa ostalim prikupljenim metalnim predmetima, to je najverovatnije izazvalo samoaktiviranje detonatora i eksploziju”, navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

Roditelji dečaka bili su ogorčeni zbog ove tragedije, jer je poligon “Peskovi” deci lako dostupan.

– Iako je moj sin povređen na vojnom poligonu, niko od predstavnika vojske nije došao da se raspita kako se on oseća i da nam ponudi bar neku pomoć – rekla je majka povređenog dečaka Ruža Jovanović.

U požarevačkom garnizonu, kome “Peskovi” pripadaju, tada je rečeno da se posle svakog gađanja, kojih ima skoro svakog dana, osim nedeljom i praznicima, sprovodi detaljno čišćenje terena.

Sve što Vojska uradi za vreme gađanja, jeste postavljanje upozorenja da se ne prilazi i da se ne diraju neeksplodirana sredstva, već da se obeleže i obavesti vojna komanda Slična situacija je i na drugom vojnom poligonu “Mogila”, koji se nalazi u blizini Požarevca, na kojem do sada nije bilo nikakvih incidentnih situacija, i to samo zbog srećnog sticaja okolnosti, a ne zbog preduzimanja pravih mera bezbednosti.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend