Lokalne vesti

Vreli dani i uvođenje vanredne situacije

U Požarevcu je danas najviša očekivana temperatura 37 stepeni. Osveženje se očekuje u četvrtak. Tokom vikenda ponovo skok temperature, a još jedno osveženje najavljeno je za ponedeljak.

Ako u Srbiji bude proglašena vanredna situacija zbog velikih vrućina, građani bi je mogli osetiti po izmenama radnog vremena, cisternama sa vodom raspoređenim po gradovima i naseljima, zabranom rada na otvorenom prostoru, drugačijom organizacijom javnog prevoza u skladu sa izmenjenim radnim vremenom, u kojoj bi težište bilo na vozilima sa klimatizacijom. Ono što bi potencijalno moglo postati problem je snabdevanje strujom, jer iskustvo govori da se tokom leta zbog mnogobrojnih klima-uređaja beleži rekordna potrošnja.

Gradska uprava je u poslednje dve nedelje reagovala sa cisternama sa pijaćom vodom koje se mogu videti u centru grada i na gradskom brdu.

Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže da se u ovoj instituciji već desetak dana razrađuje mogućnost uvođenja vanredne situacije zbog vrućine, odnosno šta bi trebalo raditi u tom slučaju.

– Važno je istaći da sama visina temperature i niz takvih vrelih dana nisu uslov za uvođenje vanredne situacije, mada u delu javnosti postoji zabluda da je ta granica 40 stepeni Celzijusa. Vanredna situacija uvodi se kada je u bitnoj meri poremećen svakodnevni život građana – rekao je Marić.

A šta je „bitno poremećen” svakodnevni život, to moraju da konstatuju opštinski i gradski štabovi za vanredne situacije, jer ni po vrućini, kao i zimus, nije ista situacija u svim krajevima Srbije.

Vrelina i temperature do 39 stepeni očekuju se i narednih dana, objašnjava Goran Pejanović, pomoćnik direktora Klimatskog centra RHMZ.

– Mogući su kratkotrajni pljuskovi i grmljavina danas i sutra, dok u četvrtak očekujemo prolazno naoblačenje i osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom – rekao je Pejanović.

Da je osveženje prolazno pokazuje i mesečna sezonska prognoza za jul kada nas, kako kaže, očekuju suvlji i topliji dani za tri do četiri stepena.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend