Lokalne vesti

Za Klub vojske traže više od 1,2 miliona evra

Republička direkcija za imovinu raspisala je novi tender za otuđenje nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Oglašena je prodaja ukupno 28 objekata, među kojima je i Klub Vojske u Požarevcu.

Vojska je i ranije oglašavala prodaju nepokretnosti u zemlji, a poslednji put je prodaju oglašavala u novembru 2017.godine.

Na prodaju je Klub Vojske u Požarevcu koji se nalazi u ulici Voje Dulića broj 2, preko puta Starog Načelstva.

Objekat se prodaje po „sniženoj početnoj kupoprodajnoj ceni“ od  1.262.909,20 evra, što je oko 149 miliona dinara. U odnosu na oglas iz novembra, cena je snižena za oko 250.000 evra.

Međutim, ova zgrada je prepuštena propadanju i u vrlo je lošem stanju. Reč je o predratnom hotelu  „Grand“ i objektu koji je pod zaštitom je države.

Ministarstvo je pre šest godina tražilo oko 2,5 miliona evra za otkup i Požarevcu se to tada nije isplatilo. Prema nekim izvorima zgrada ima 2.500 kvadrata, dok se u oglasu Vojske Srbije navodi površina od nešto manje od 1.600 kvadrata sa podrumom, prizemljem i prvim spratom.

Ranije je u više navrata Grad Požarevac nameravao da rekonstruiše fasadu ove zgrade, ali je dobio samo dozvolu da se poprave oštećenja. Grad Požarevac i grad Valjevo kome je zgrada ostavljena testamentom do danas nisu imali uslova da je prisvoje ili otkupe.

Zgradu je vlasnik Milorad Karamarković testamentom ostavio gradu Valjevu. Ovaj trgovac iz valjevskog sela Leskovice još pre više od 90 godina zaveštao imovinu u Beogradu i Požarevcu za izgradnju valjevske bolnice. Prema testamentu, Valjevo je bilo dužno da osnuje fond „Milorada Karamarkovića“, kojim će upravljati gradonačelnik, episkop i predsednik suda. Međutim to se nije dogodilo.

U želji da povrati imovinu Grad Valjevo je pre nekoliko godina izgubilo sudski spor sa Ministarstvom odbrane jer se ispostavilo da je nekadašnji hotel Grand, a sada i ispražnjen Dom vojske ustupljen 1955. godine na korišćenje i upravljanje tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji za 1.015.000 dinara. Taj novac je Narodni odbor opštine Valjevo uplatio u Fond za zaštitu dece i zaključio da je na taj način ispunjena volja zaveštaoca jer je Valjevo već u to vreme raspolagalo modernom izgrađenom bolnicom.

Požarevac je ranije nameravao da uđe u posed zgrade i iskoristi je za javne službe. Međutim, dosadašnji pregovori sa Ministarstvom odbrane nisu bili uspešni.

 

Ostali objekti koji su na prodaju

 

U oglasu su na prodaju ponuđeni i vojni kompleksi Medoševac u Nišu, Vila Katarina u Knjaževcu, Mira i Vinarce u Leskovcu, Put u Pirotu, Bukovac u Petrovaradinu, „Stanišin rid“ u Surdulici, strelište u Kragujevcu, vežbalište „Šikara“ u Somboru, kasarna „Lečilište Avala“, vojni kompleks u Zrenjaninu, Klub Vojske u Beloj Crkvi, skladište „Stajkov potok“ u Zaječaru, kasarna u Irigu, stanovi i poslovni prostori u Beogradu i Nišu. Rok za podnošenje ponuda je 15 dana od objavljivanja oglasa.

Za objekte u Nišu, Irigu, Petrovaradinu i na Avali pretpostavlja se da su još zagađeni neeksplodiranim ubojnim sredstvima od NATO bombardovanja, a ispitivanje i uklanjanje te municije pada na teret kupca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend