Lokalne vesti

Za ove projekte ide novac za NVO i udruženja

Na sajtu Grada Požarevca objavljen je predlog raspodele novca za programe nevladinih organizacija i udruženja. Prema predlogu, trebalo bi da se raspodeli svih 14,3 miliona dinara i to na 48, uslovno rečeno, projekata. Doneto je i rešenje o odbijanju 31 projekta.

Projekti su ocenjivani i po oblastima, a gotovo polovina novca, 7 miliona dinara u konkursu je namenjena za unapređenje socijalne zaštite. Novac mahom ide za nabavku materijalnih stvari. Tako je prihvaćeno više sličnih projekata u kojima se nabavljaju i dele socijalni paketi, školski pribor ili građevinski materijal.  

Jedno udruženje u ovoj oblasti dobilo je zbirno blizu 1,6 miliona dinara za tri projekta. To je humanitarno udruženje „Porodično preventivni edukativni centar“ kome su odobreni projekti „Socijalni paket“ (nabavka i podela paketa), „Pomoć socijalno ugroženom stanovništvu“ (nabavka i podela građevinskog  materijala) i program pod nazivom „Mobilni psiholog“.

Tri projekta prihvaćena su ovoj oblasti i Crvenom krstu Požarevac za sledeće programe: „Imam pribor nemam izgovor“ (nabavka i podela 145 kompleta školskog pribora), „Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju ni malo“ (nabavka i podela 500 komada  prehrambenih paketa) i „Novogodišnji paketići“ (nabavka i podela novogodišnjih paketića). Ukupno 1,2 miliona dinara.

U oblasti koja se odnosi na brigu o starima, biće finansiran samo jedan projekat i to sa 400.000 dinara. Projekat se zove „Prevoz penzionera“, a sastoji se u tome da se sa dobijenim novcem kupe autobuske karte.

Zanimljivo je da je u programima namenjenim nacionalnim manjima, osim projekata koji se odnose na romsku zajednicu, prihvaćen i projekat mađarske nacionalne manjine. Tako bi ove godine trebalo da se održe „Dani mađarske manjine u Požarevcu“, koja prema popisu iz 2011.godine broji 56 građana na čitavoj teritoriji Grada. Između ostalog, trebalo bi da se sprema mađarska zimnica, a biće i učesnika iz Mađarske.

Za održivi razvoj je ove godine u okviru projekata NVO opredeljeno 1,5 miliona dinara. Trebalo bi da se sufinansiraju programi koji se odnose na savetovanja i stručne skupove na ovu tematiku, ali i projekti poput edukovanja o zaštiti pčela ili izložba sitnih životinja. Udruženju „Kikirez“ koje se bavi zaštitom i odgojem sitnih životinja, kunića, golubova, živine i ostalih ptica odobren je program pod nazivom „Nabavka kaveza“, gde su sredstva odobrena za nabavku kaveza.

Predlogom o raspodeli su opredeljena sva sredstva iz budžeta za ovu namenu.

Ovde možete pročitati PREDLOG RASPODELE I REŠENJE ZA ODBIJENE PRIJAVE

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend