Lokalne vesti

Za pomoć u kući još gerontodomaćica

U Požarevcu je 2009. počela realizacija projekta “Pomoć u kući” koji je namenjen starim licima. Cilj je da se uspostavi dugoročna usluga pomoći u kući za stara lica na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca i Malog Crnića.

2013. godine je usvojen pravilnik o odnosima u oblasti pomoći starim licima, kojim su regulisani odnosi između Gradske uprave koja finansira projekat, Centra za socijalni rad, kao uputnog organa i Crvenog krsta, kao realizatora projekta, kaže za Boom 93, Novica Đorđević, socijalni radnik u Crvenom krstu Požarevac.

Od početka projekta obuhvaćeno je 45 lica sa teritorije grada o kojima se stara 6 gerontodomaćica, ali kako se povećava broj starih lica kojima je neophodna pomoć, javlja se i potreba za  angažovanjem još gerontodomaćica.

Što se tiče procedure za dobijanje pomoći u kući je da se potencijalni korisnik obrati Centru za socijalni rad, oni razmatraju zahteve korisnika, obrađuju i upućuju Crvenom krstu radi uvođenja u program.

Inače, svaka gerontodomaćica radi po dva sata dva puta nedeljno i ima po sedam korisnika. U toku radnog vremena u obavezi je da pomoć u održavanju lične higijene, spremanje stana, peglanje, priprema obroka i serviranje, pravljenje društva i izvođenje u šetnju, nabavka namirnica, kupovina lekova, odlazak po recepte i u apoteku po propisane lekove, plaćanje računa. Naknada za rad je u iznosu od 20.000 dinara.

Đorđević naglašava da, ako su stara lica dobro finansijski situirana, a ne mogu sami da brinu o sebi, mogu da po ceni od 300 dinara za sat, sami biraju dane i termine dolaska gerontodomaćice.

Pored dodatnog angažovanja gerontodomaćica, najavljena je i realizacija projekata u programu „Exchange 4“, koji finansira Evropska unija i kojim će biti obuhvaćene četiri opštine u Braničevskom okrugu – Požarevac, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće. Reč je projektima  „Briga o starima – uzvraćanje usluga“ i „Upravljanje imovinom – obostrana korist“. Njihova vrednost je 142.066,29 evra od čega je iznos donacije 127.859,66 evra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend