Lokalne vesti

Za račune dajemo 400 evra

Fiksni izdaci, poput troškova stanovanja i energenata, prosečnog građanina Srbije staju - 389 evra mesečno, pokazuje ekonomski instutut "RegioData".

Stručnjaci ove austrijske ustanove su izračunali da svakog meseca izdvajamo i do 73 odsto od plate na komunalije i hranu, po čemu smo bolji od BiH i Rumunije, ali za Slovenijom i Austrijom zaostajemo za čak 17 odsto.

U gotovo svim zemljama Balkana fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, pa ostaje malo novca za druge stvari, kao što su garderoba, nameštaj ili odmor i kulturne aktivnosti.

Istraživanje „RegioDate“ pokazuje da austrijsko domaćinstvo u proseku izdvaja svega 15 odsto godišnjeg porodičnog budžeta za namirnice, dok je taj udeo je u Bosni i Hercegovini čak 58 odsto. Pored troškova za namirnice, analizirni su i fiksni izdaci, u šta se ubrajaju stanovanje, energenati, transporti i obrazovanje.

„Kada je reč o Srbiji, došli smo do podatka da su izdvajanja za fiksne troškove 73 odsto od godišnjeg budžeta, koji je u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra za godinu dana“, navodi se u istraživanju.

Najbolje se na istoku Evrope kotira Slovenija.

Iako u Srbiji na fiksne mesečne troškove „odlazi“ manje nego u Rumuniji i BiH, njenim građanima, kada poplaćaju sve račune i prehrane se, ostaje manje novca.

„U Srbiji na troškove za hranu „ode“ oko 43 odsto ukupnih primanja, jer je prosečna potrošačka korpa 56.000, a plata oko 42.000 dinara“ , kaže predsednik pokreta potrošača Petar Bogosavljević.

„Poređenja radi, u razvijenim zemljama Evrope, građani na hranu troše od 12 do 20 odsto“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend