Lokalne vesti

Zaposleni preko agencija imaće sva prava iz oblasti radnog odnosa

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno se unapređuje položaj radnika angažovanih preko agencija.

Oni će imati podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava iz oblasti radnog odnosa, baš kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava.

Kako je navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prema Predlogu novog zakona, koji je upućen Skupštini na razmatranje, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika.

Poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Jedna od novina predviđena novim Predlogom zakona je mogućnost da agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uređuje rad.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika.

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu kojim je uređen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, računa se u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika.

Po isteku tog perioda, poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet-stranici.

Trenutno 123 agencije imaju licencu Ministarstva, dodaje se u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend