Lokalne vesti

Zašto je paradajz na pijacama u Požarevcu i dalje skup?

Paradajz se na pijacama u Požarevcu i dalje prodaje za oko 100 dinara iako je ovo period godine kada bi trebalo da je cena duplo niža i da ga ima u najvećim količinama.

Na pijacama u Požarevcu retko gde se može kupiti paradajz ispod 100 dinara, sitniji plodovi se mogu naći po ceni od 80, dok se po ceni od 60 dinara prodaje paradajz druge klase koji je lošiji.

Prema rečima prodavaca, problem je u tome što je nevreme koje je zahvatilo ovaj kraj u julu uništilo veliki deo zasada, a nakon toga su stabljike paradajza koje su na otvorenom krenule da se suše.

Smanjena količina kvalitetnog paradajza, samim tim diktira i cenu.

Kako ističe jedna od prodavačica na pijaci koja proizvodi paradajz na svom imanju, paradajz iz plastenika je pri kraju, a onaj koji je posađen na otvorenom još uvek nije za branje i pijacu.

Svi oni se nadaju da će paradajza koji je kasnije posađen i koji bi na pijace trebalo da stigne početkom septembra biti u većim količinama i po pristupačnijoj ceni, jer ide period ostavljanja zimnice, pa će i potražnja za ovim proizvodom biti poveććana.

Paradajz se uvozi iz Grčke, Turske, Holandije, a najviše iz Albanije i to čak 51% od ukupnih količina. Paradajza prosečno godišnje izvezemo 9.858 tona, a uvezemo čak 27.542 tone, što nas košta oko 18 miliona dolara.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend