Lokalne vesti

Zašto nema dovoljno vode i šta se dešava na vodoizvorištu?

Izgleda da prekid u struji na izvorištu nije problem zbog koga nema dovoljno vode u gradu, a zbog čega se intervenisalo sa cisternama u višim delovima Požarevca. Gradonačelnik, Bane Spasović je odgovarajući na pitanje Boom 93 šta se dešava sa vodom, odgovorio da postoje problemi na izvorištu sa nalivnom vodom, al ii ekstremnom potrošnjom u prethodnim danima.

Na konferenciji za novinare svoje stranke, Spasoviću su bili tema kultura i turizam, ali je novinare zanimalo šta se dešava sa snabdevanjem vodosnabdevanjem, s obzirom na angažovanje cisterni sa vodom za piće u višim delovima grada.

Kako kaže gradonačelnik, moramo da štedimo vodu da bi se u narednom periodu revitalizovali bunari. Takođe,razlog su kvarovi i problemi sa nalivnom vodom. Spasović navodi da je isključena jedna kaseta (jezero) iz koje se crpi voda koja služi kao hidraulička zavesa na izvorištu zbog mulja koji je nanela Velika Morava.

“Pre svega mislim da se radio o kvarovima na mreži zbog nekih radova, ali imamo i određenih… kako sam obavešten od direktora, mada ne pisano, kako ja volim da mi daju informaciu, da je preveliko opterećenje sistema. Moramo svi da štedimo vodu u narednom periodu da bi se revitalizovali ti bunari i da se snabdeju određenom količinom vode.  Kišni period koji smo imali doneo je i neke loše stvari. Te velike količine vode donele su određene problem na kasetama koje služe kao vodene zavese za zaštitu vodoizvorišta. Došlo je do velike količine vode, velike količine mulja. Jednu kasetu smo za sada isključili iz sistema zaštite izvorišta upravo zbog mulja i prljavštine koju je donela Velika Morava”, rekao je gradonačelnik.

On je naveo da je pred konferenciju obavešten kako je neophodno da se štedi voda jer je potrošnja nikad veća nego u poslednja dva-tri dana.

“Pojedini delovi grada, moram tako da kažem, nenormalno troše vodu. Registrovana su neka domaćinstva koja troše po nekoliko hiljada kubika vode, što ukazuje da imaju sistem za zalivanje njiva, a nalaze se u nekim ruralnim područjima”, rekao je Spasović.

Dodao je da će komunalna inspekcija i komunalna policija dobiti u toku dana nalog da kontrolišu te velike potrošače vode (koje nije imenovao) na licu mesta jer je registrovano ko je u pitanju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend