Lokalne vesti

Završen 11. Silafest

U gradskom parku u Velikom Gradištu, svečanom ceremonijom dodele nagrada zvanično je zatvoren 11. Međunarodni festival kratkog turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2019. Grand pri Festivala, po mišljenju žirija, osvojio je britanski režiser i bloger Džulian Mekdonel za ostvarenje “What to do in Belgrade”.

Veliko Gradište je u protekloj nedelji bilo domaćin filmskim stvaraocima dokumentarnih beleški  iz celog sveta. Mnogobrojni posetioci, ljubitelji filmske umetnosti, na večernjim projekcijama, bili su u mogućnosti da uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima i premijerama kratkih dokumentarnih filmova iz sveta turizma i ekologije. Žiri, sastavljen od eminentnih svetskih stručnjaka, imao je težak zadatak da oda priznanje najuspešnijim filmskih ostvarenjima iz celog sveta.

Na završnoj večeri Festivala publici i učesnicima su se obratili Ljiljana Čerović, predstavnica Turističke organizacije Srbije, Boško Savković, izvršni producent festivala, i predsednik opštine Veliko Gradište. Dragan Milić. Među mnogobrojnim zvaničnicima, SILAFESTU su ove godine prisustvali i predstavnici Iranske ambasade, predstavnici turističkih organizacija Portugala i Slovenije, profesor dr Terens Кliford-Amos, profesori Visoke turističke škole iz Beograda kao i mnogobrojni predstavnici medija.

U prisustvu velikog broja filmskih stručnjaka uručene su nagrade najuspešnijima, a izvršni producent SILAFEST-a Boško Savković, koji je ovogodišnji dobitnik najprestižnijeg priznanja  opštine Veliko Gradište u oblasti kulture, novčani deo nagrade u iznosu od 20.000 dinara donirao je udruženju “Srbija velikog srca” iz Velikog Gradišta.

Ugostitelji sa Srebrnog jezera, koji su godinama unazad domaćini filmskim stvaraocima, Festivalu su darivali 500 evra kao nagradu za najbolji srpski film. Po njihovom mišljenju, ove godine,  dva filma zaslužila su ovu prestižnu nagradu, pa su novac podelili filmovi “Od Hadriana do ponizne Sofije” ,film koji je osvojio i nagradu “Plavi Dunav” za najbolji animirani film festivala, čiju režiju potpisuje Aleksa Gajić za  Narodni muzej iz Velikog Gradišta, kao i film “Sajam Dunava” promotivni film Turističke organizacije iz Golupca.

Festival je zvanično otvoren u nedelju 01. septembra, a na ceremoniji otvaranja obratili su  se direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, članovi žirija na čelu  sa Dr Terensom Кlifordom-Amosom, dok je predsednik Saveta festivala i predsednik opštine, Dragan Milić, prigodnim govorm otvorio prvi festivalski dan.

Milić je istakao važnost Festivala kao i činjenicu da se održava na pravom mestu jer je Veliko Gradište spoj bogate turističke ponude i zelene životne sredine – kako turisti stalno ističu. Ovom prilikom pohvalio je predan rad izvršnog producenta festivala, Boška Savkovića, koji je ove godine za svoj rad dobio najprestižniju opštinsku nagradu.

Prve večeri, u takmičarskom delu prikazano je sedam filmskih ostvarenja iz Iraka, Crne Gore, Engleske, Francuske, Španije i Srbije kao i film “Od Hadrijana do ponizne Sofije“ u produkciji Narodnog muzeja iz Velikog Gradišta koji je izazvao veliko interesovanje kako domaćih, tako i stranih autora i kritičara. Projekcije su se održavale u gradskom parku svake večeri, sa početkom u 19,30 časova.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu – Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Кan, Porto, Beč, Dovil…

Festival je zvanično najavljen 26. avgusta, na konferenciji za medije održanoj u Turističkoj organizaciji Srbije u Beogradu na kojoj su govorili Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, Dajana Stojanović, direktor turističke organizacije opštine Veliko Gradište, Ljiljana Čerović, ispred Turistička organizacije Srbije i Boško Savković, izvršni producent festivala.

Pored činjenice da neka od najvećih svetskih ostvarenja svoju premijeru imaju baš u Velikom Gradištu, do uključivanja lokalnih turističkih organizacija sa teritorije cele Srbije u promotivne aktivnosti kroz video zapise – turističke filmove i mini promo spotove, javnost se upoznala i sa dešavanjima u Velikom Gradištu u toku SILAFEST-a, kao i sa proteklom turističkom sezonom na Srebrnom jezeru. Ovom prilikom predstavljeni su i projekti koji se realizuju na teritoriji opštine Veliko Gradište, sa posebnim osvrtom na projekte vezane za turizam, a veliko interesovanje vladalo je za investicione projekte kao i za novootvorenu Ramsku tvrđavu.

Ujedno, najavljen je dolazak na desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade na ovoj jedinstvenoj ekološko-turističkoj manifestaciji na našim prostorima.

U okviru festivalskog programa održano je pet pres konferencija na kojima su se predstavili režiseri filmova, izvršni producent Sila-Festa Boško Savković kao i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Učesnici Festivala imali su prilike da uživaju u Ramskoj i Golubačkoj tvrđavi kao i pecanju na sportsko-ribolovačkim terenima „Terahum“ koje su za njih organizovane tokom trajanja manifestacije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend