Lokalne vesti

Završen ispit iz matematike

Đaci osmog razreda u Srbiji završili su polaganje male mature rešavanjem zadataka iz matematike iz kombinacije broj 1, koju je jutros izvukao Ministar prosvete.

Polaganje počelo u 10 sati u osnovnim školama, a trajalo je do 12 časova.

Učenici koje smo danas zatekli ispred škola kažu da je ispit iz matematike bio teži od srpskog jezika.

Rešenja testa trebalo bi da budu objavljena posle 13 sati na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke (www.mpn.gov.rs) i Radio televizije Srbije (www.rts.rs).

Na ispitu je bila zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Na polaganju nije bila dozvoljena ni upotreba digitrona, a od pribora bilo je dozvoljeno da se koristi grafitna i hemijska olovka, gumica za brisanje, šestar, lenjiri i trouglovi.

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike bilo je 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka.

Učenik trećeg razreda srednje škole Rajko  Dervišević koji je danas ispred jedne osnovne škole čekao brata da završi polaganje, procenjuje da je njegovoj generaciji polaganje bilo lakše.

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti u zgradama osnovnih škola, a ne kao do sada na ulaznim vratima ili prozorima.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna. Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs. Rezultati na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend