Lokalne vesti

Završen Street Art Festival u Požarevcu

Drugi Steet Art Festival trajao je 4 dana, od 3. do 6. avgusta, a tema fetivala bila je Optička iluzija. Učestovalo je 16 umetnika iz Srbije, i po jedan iz Bosne i Hercegovine i Argentine.

Urađeno je 12 murala, a na festivalu smo mogli da ispratimo i body art (oslikavanje tela), video projekciju i izložbu na otvorenom sa radionicom za decu.

Murali su rađeni na četiri lokacije u gradu, na zidu školskog dvorišta Politehničke škole Požarevac, zatim na zidovima gradskog Bazena (kod parkinga), Sportskog Centra Požarevac (donja zona), kao i na zidu jednog privatnog objekta u ulici Lole Ribara 54 u Požarevcu.

Sva četiri dana krasila je pozitivna atmosfera učesnika, kao i posetilaca festivala. Organizacija je prošla bez ikakvih problema, a učesnici su zadovoljni svime što im je bilo ponuđeno, od materijala za rad do smeštaja i hrane.  Što se tiče samog materijala, umetnici su ranije, još nakon prijave na javni konkurs, dostavili spisak potrepština, a organizatori ispunili njihove potrebe.  

U principu nije bilo nikakvih problema niti je bilo nekih zamerki od strane nas učesnika. Ovo je vrlo mlada manifestacija i opet je sve prošlo u najboljem redu, kaže za Boom93 učesnica festivala Marijana Popović.

„Tema manifestacije bila je Optička iluzija, i zbog toga sam ja izabrala da radim mural koji je ustvari prikaz kaleidoskopa, odnosno prikaz kratke priče dvoje ljudi kojima se, kada se sretnu, otvaraju neki potpuno novi putevi i horizonti”,  kaže Popović dočaravajući svoj rad publici.

Popović dodaje da im je grad Požarevac interesantan jer još uvek ima dosta površina na kojima bi moglo da se radi. Takođe kaže i da je  sam festival vredan, kao i njegov prateći kulturni sadržaji. „U ovom periodu nema mnogo dešavanja, godišnji su odmori, tako da ovaj festival na kvalitetan način oživljava letnju sezonu u gradu za one koji ne idu na more ili na neku drugu vrstu odmora”.

Prisutne su bile različite generacije učesnika koji nisu bili samo iz struke likovnih umetnosti, već je bilo i arhitekata koji takođe rade murale. Većina učesnika se međusobno znala jer često rade zajedno. Oni koji su prvi put stvarali ovakvu vrstu umetnosti su se dobro uklopili, što je i sam cilj Street Art Festivala – konekcija i komunikacija između umetnika, kao i razmena ideja, koncepata i same tehnike umetničkog delovanja.

Svrha samog festival je istraživanje i pokretanje umetnosti, kao i oživljavanje kulturološih trendova u gradu Požarevcu kako bi se oni približili mladim ljudima.

Street Art festival se i ove godine održavao u partnerstvu sa Omladinom JAZAS-a, najpre zbog volonterizma i aktivističkog duha članova pomenute Omladine. Takođe, projekat je odobren od strane grada Požarevca na konkursu za sufinansiranje projekata za 2018.godinu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend