Lokalne vesti

Završena rekonstrkcija spomenika „Srpskom vojniku“

Završena rekonstrukcija spomenika “Srpskom vojniku“ koji se nalazi u Kosovskoj ulici. Radove koji su trajali 35 dana, izvelo je preduzeće Granit – Liješće.

Dejan Radovanović, V.D. direktor regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture je rekao da je pre 10 godina urađena rekonstrukcija koji su otežavale sadašnju rekonstrukciju. On je napomenuo da je na samom spomeniku primećeno dosta mikropukotina. Ovi radovi su iziskivali dosta posla naročito za vajara, koji je morao da dodatno armira i punktira kako bi restauirao ošetećene delove.

„Ovaj spomenik predstavlja jedan važan deo sećanja na Požarevljane koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Ovaj spomenik je jedan u nizu za čiju rekostrukciju je  Ministarstvo rada, zapošljavanja i boračkih pitanja izdvojilo finasijska sredstva. Nadam se da je Regionalni zavod za zaštitu spominika kulture dao svoj skroman doprinos negovanju tradicija i sećanja na naše pretke koji su pre 100 godina stradali dajući svoje živote za odbranu zemlje.“  rekao je Radovanović.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca rekao je da lokalna samouprava i regionalni zavod razmišljaju o obnovi svih spomenika koji se nalaze na teritoriji grada.

„Svi mi Požarevljani ponosni smo na našu istoriju samim tim i na ovaj spomenik koji obeležava stradanje požarevačkih vojnika u periodu Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. U godini obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata mi smo dobili jedan restauiran spomenik.“ naglasio je Bojan Ilić.

Radovi na restaruaciji ovog spomenika koštali su 1.569.480 sa PDV-om dok je finansijska sredstva obezbedilo Ministarstvo rada, zzapošljavanja i boračkih pitanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend