Lokalne vesti

Završeni arheološki radovi u Smederevskoj tvrđavi

U Smederevskoj tvrđavi završeni su radovi na zaštitnim arheološkim istraživanjima u sektoru Varoške kapije, čiji su bedemi i kula zbrisani sa lica zemlje u eksploziji tokom Drugog svetskog rata. Arheologe je iznenadilo otkriće da su temelji zidina od ležišta pomereni oko osam metara, što govori o neverovatnoj silini eksplozije.

Varoška kapija – današnji ulaz u tvrđavu obuhvata tri kule i bedeme u dužini od 120 metara. Kula broj 15, bedem i Varoška kapija porušeni su u eksploziji municije u tvrđavi 5. juna 1941. godine. Tada su i kule 16 i 14 i bedem između u velikoj meri oštećeni.

Velika silina udara je učinila da se jedan deo bedema bukvalno translatorno pomerio ka jugu odnosno ka gradu, i mi smo pronašli delove tog rastresenog zida. O kakvoj sili je reč govori činjenica da smo delove bedema našli čak sedam, osam metara od prvobitnog položaja – kaže direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend