Lokalne vesti

Zbog čega je nastao problem sa čuvanjem i iznošenjem pokojnika u Opštoj bolnici?

Poslednjih nekoliko dana internetom kruži snimak iz Opšte bolnice u Požarevcu na kome se vidi scena iznošenja kovčega sa posmrtnim ostacima kroz prozor jedne od bolničkih prostorija. Direktor bolnice, Danko Nikolić za Boom 93 kaže da je reč o nesporazumu i da se ne radi ni o kakvom bahatom odnosu prema pokojnicima i njihovim porodicama, već da je bila namera da se prilikom iznošenja posmrtnih ostataka izbegne kontakt sa bolesnicima i posetiocima.

U poslednjih 20 godina Opšta bolnica u Požarevcu imala je ugovor sa privatnim pogrebnim preduzećem koje je preuzimalo tela i držalo ih u mrtvačnici koja izlazi na Prištinsku ulicu. Međutim, pre dve godine, zdravstvena inspekcija upozorila je ustanovu da po zakonu ne može da ima ovakvu vrstu ugovora i naložila da se privatnik iseli.

Prema objašnjenju direktora, to nije bilo moguće da se sprovede sve dok su na snazi bili aneksi ugovora sa privatnim preduzećem. Onog trenutka kada je poslednji aneks istekao 30.juna ove godine, bolnica je na sebe preuzela  obavezu privremenog čuvanja posmrtnih ostataka bolesnika.

S obzirom da ustanova nema odgovarajuću službu, opremu za privremeno čuvanje leševa, ali ni sredstva za ulaganje u adekvatno opremanje jednog takvog prostora i službe, angažovano je tehničko osoblje u bolnici, a jedna prostorija sa klimatizacijom pretvorena u takozvanu „hladnu sobu“ u kojoj pokojnici mogu da se čuvaju 24 sata.

Nikolić kaže da je zgrada bolnice projektovana pre 50 godina i da je trebalo da se pronađe prostorija koja ima najbolju komunikaciju sa ostalim odeljenjima, ali i da se nađe način da se prilikom iznošenja pokojnika izbegne konatakt sa bolesnicima i pacijentima.

„Nastao je jedan manji nesporazum. Hladna soba se nalazi u podrumskom delu bolnice. Birali smo prostoriju koja je dostupna liftovima i svim odeljenjima, da imamo što manje manipulacija od odeljenja do tebe sobe, kao i da imamo najlakši pristup pogrebnim vozilima koja preuzimaju pokojnike.

Napravili smo rampu da bismo omogućili pogrebnicima i našoj službi da prebacuju pokojnike na najlakši način. Zadnji ulaz u bolnicu ima jedan veliki uspon uz koji je vrlo teško gurati kolica. Naša namera je bila da olakšamo svima. Međutim, to je zloupotrebljeno“, rekao je on.

Kako je objasnio Boom 93, problem je napravljen drugog dana od kako je bolnica na sebe preuzela čuvanje leševa. Jedna porodica je smatrala da iznošenje kovčega na način na koji je to urađeno u bolnici,  nije adekvatno postupanje sa pokojnicima.

„Nažalost, zgrada je tako projektovana pre 50 godina da se izlaz iz hladne sobe ukršta sa hodnikom kojim prolaze pacijenti i posetioci, što stvara nelagodu. Naša ideja je bila da izbegnemo kontakte, pa smo napravili rampu kojom sanduk sa pokojnicima direktno može da se prebaci u mrtvačka kola. Pravili smo i paravane kojima bismo zaklonili taj prostor od pogleda sa strane. Ovo je sve ispalo nespretno. Trenutno imamo zabranu i moramo da koristimo vrata na koja se unose leševi. To stvara probleme, ali postupaćemo kako nam je naloženo“, kaže direktor bolnice.

Za adekvatno opremanje prostora za privremeno čuvanje leševa potreban je novac koji bolnica nema, navodi Nikolić.

„Velika su ulaganja za jednu sobu sa više frižidera. To iznosi negde oko 3 miliona dinara. Od ministarstva smo tražili da na pomogne u opremanju, kako bi pokojnike mogli na adekvatniji način da čuvamo“.

Na svom sajtu bolnica je objavila dopis koji je upućen Ministarstvu zdravlja, a  u kome se navodi da je napravljena je procedura o načinu rada i preuzimanja pokojnika sa kojom su upoznati svi zaposleni i  sklopljen ugovor sa Komunalnim službama u Požarevcu o preuzimanju tela pokojnika. Takođe, navedeno je da zbog novonastale situacije bolnica ima potrebu za dodatnom radnom snagom zbog čega se od ministarstva traži prijem šest radnika sa srednjom stručnom spremom.

„Nemamo uslove za duže čuvanje preminulih i u ovoj prostoriji tela mogu da se odlože jedan do najviše dva dana dok ne dođe odgovarajuća pogrebna služba koja će preuzeti pokojnika.Imamo ugovor sa Komunalnim službama za socijalne slučajeve i pokojnike za koje se nije javila porodica ili ne može da dođe u određenom roku, gde se njima predaju posmrtni ostaci na čuvanje do mesec dana. Savetovano nam je da pokojnike mogu da preuzimaju i druga sertifikovana pogrebna preduzeća. Tako da smo po savetu zdravstvene inspekcije naložili medicinskim sestrama da porodice kontaktiraju u vezi izbora preduzeća koje će preuzimati tela“, rekao je Nikolić i dodao da će do angažovanja novih radnika lica iz tehničke službe biti zadužena za „hladnu sobu“. Njima će biti nadoknađen ovaj dodatni rad.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend