Lokalne vesti

Zbrka oko lekova

Nije iznenađujući podatak da cena pojedinih lekova zna da bude veća u državnim nego u nekim privatnim apotekama. Na konačnu prodaju lekova može da utiče marža kao i porez medikamenata.

Prema nedavnom pisanju beogradskih medija, građani manjih gradova u Srbiji mogli bi skuplje da plaćaju lekove nego oni koji žive u većim gradovima.

Zbog nestašice lekova usled sistema javnih nabavki, svaka apotekarska ustanova sama za sebe sprovodiće hitnu javnu nabavku, pa se može očekivati da će apoteke koje nabavljaju veće količine lekova dobiti i bolju cenu.

Iskustvo u oblasti modernizacije javnog sektora, a posebno javnih nabavki u zdravstvu, ukazuje da dosadašnji zakonski okviri nisu bili dovoljno propraćeni odgovarajućim javnim debatama o primeni tih propisa, zbog čega je, između ostalog, odložena njihova primena, što za sobom povlači i odgovarajuće troškove.

Nebojša Jorgovanović, direktor Apotekarske ustanove „Požarevac“ i član radne grupe državnih apoteka, kaže da to može dovesti do razlike u nabavnim cenama od jedne do druge apotekarske ustanove.

Zato se može desiti da će zbog toga pacijenti u nekim delovima Srbije izdvajati više novca za procentualno učešće u ceni leka, koja iznosi od 10 do 90 odsto.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend