Lokalne vesti

Ženska oglavlja

U izložbenom prostoru Etno parka Tulba danas je otvorena izložba „Ženska oglavlja u Braničevu“.

Medju 4.000 predmeta iz etnografske zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu izložene su kape, marame, ukrasi, nakit i broševi koje su nosile žene sa ovog područja, kaže autor izložbe, etnolog Danica Đokić.

„To oglavlje je bilo sastavni deo narodne nošnje, ali je ujedno i odražavalo i društveni status žene koja ga je nosila. Imao je i jednu posebnu ulogu, a to je simboličko značenje, koje je označavalo rodnost i plodnost. Upravo tako bogato okićena oglavlja nosile su mlade udate žene. Ono se stavljalo odmah posle svadbe, znači ono je označavalo mladu udatu ženu i nosile su ga žene dok su radjale, a već kasnije starije žene su nosile svedena oglavlja, samo maramu", rekla je Đokić.

Izložba prikazuje predmete iz XIX  i početka XX veka.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend