Lokalne vesti

Žikice Simić i Dragan Ambrozić se predstavili Požarevljanima

U sklopu projekta "Knjige o kojima se priča - sezona 2" održala se promocija stvaralaštva Žikice Simića, a specijalni gost na promociji bio je nekadašnji urednik časopisa Ritam i umetnički direktor Doma omladine u Beogradu Dragan Ambrozić.

„Električna zastava“ legendarnog Žikice Simića svojevrsna je enciklopedija rok muzike prikupljena u poslednjih dvadesetak godina kroz tekstove-eseje objavljene na stranicama novina i časopisa od magazina Ritam, preko Danasa do Politike i ispričanih u kultnim radio-emisijama Tajanstveni voz (Studio B) i Dole na uglu (B92). Žikica Simić danas uređuje i vodi emisiju Neonska duga, na drugom programu Radio Beograda.

Sam Simić kaže da je u radijskoj oblasti prezentacije rok muzike amater, jer je on čitavog života radio drugi posao profesionalno.

„Moj rad na radiju je bio amaterske prirode i izraz neke duboke povezanosti sa rok muzikom i velike ljubavi prema njoj. Nisam imao nikad svest o tome koliko su moje emisije značajne i koliko one utiču na ljude. Nekako sam uvek bio skeptičan u tom nekom svom radu i ne volim da se prezentiram medijski i uvek samimao neku dozu stidljivosti, ali počinjale su da stižu informacije sa druge strane koji su za mene potpuno iznenadjujuće i neverovatne. Onda sam shvatio da sve ono što ja radim ima nekog smisla i da je to za neke ljude veoma važno. Radeći taj posao nekim ljudima sam pružao satisfakciju i zadovoljstvo da mogu da uživaju u toj muzici i da te moje najave uz pesme koje emitujem imaju neku ulogu. Ja sam uvek te  moje najave zamišljao uz neki lep okvir u koji se udene ta muzička slika, ta rock and roll pesma i to daje neku novu dimenziju pesmi i muzičkom žanru“ rekao je Žikica Simić.

Dragan Ambrozić, nekadašnji urednik časopisa Ritam i jedan od najboljih rock novinara rekao da je za njega, pisanje o rock and roll-u,  bila neka forma aktivizma.

„Postoji jedan razlog koja muzička kritika mora da ima, a to je da ima neku vrstu društvene težine. Mora da govori nešto o socijalnoj sredini u kojoj nastaje i da učestvuje u nekoj promeni svesti u kakvom društvu živimo u šta možemo da uradimo da bude bolje. Sa te strane aktivističke koncepcije muzička kritika meni je jako bliska i od početka se toga držim kao linije i to se kasnije produžilo. Za mene je jedna celina kada radim koncerte i festivale isto je kao kada pišem priče“ istakao je Ambrozić.

Čitav serijal ovih promocija uskoro kao podcast i emitovaće se preko portala Boom93.

Ovaj serijal promocija knjiga realizuje se u okviru projekta Centra za razvoj lokalnih medija „Knjige o kojima se priča – sezona 2“ a koji je podržalo Gradsko veće Grada Požarevca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend