Lokalne vesti

Zimski raspust u muzeju

U renoviranom galerijskom prostoru Legata Miodraga Markovića, od 11. do 13. februara, Narodni muzej Požarevac organizovao je edukativno-kreativnu radionicu „Napraviću ti ram, lepa sliko!“. Učesnici ovog programa bili su učenici viših razreda OŠ „Dositej Obradović“, kao i mlađi, verni ljubitelji umetnosti.

Celinu trodnevne radionice činilo je više delova. Započeta je razgovorom o životu Miodraga Markovića.

Deca su se upoznala ko je bio njihov sugrađanin, darodavac spomen zbirke, na osnovu čega su iznela zanimljiva poređenja ko bi danas bio Miodrag Marković i kako ga doživljavaju. Deo debate odnosio se i na život umetnika u međuratnom periodu, kao i život Legata.

Nakon ovog dela učesnici su sa stalne postavke odabrali delo koje je ostavilo na njih najveću impresiju i preneli ga na svoje platno. U toku oslikavanja deca su nešto više saznala o samim autorima dela, primenila tehnike u kojima do tada nisu stvarala, a realizatori radionice čuli koje su određene potrebe, interesovanja i stavovi mladih. Poslednji deo rada odnosio se na priču o ulozi rama i njegovom odnosu sa slikom, kao i pravljenje ramova za prethodno oslikana dela malih umetnika. Ova radionica označila je samo početak bogatog programa sa decom i mladima koji Narodni muzej Požarevac planira u prostoru Legata u tekućoj godini.

U realizaciji radionice učestvovale su: profesor likovne kulture u OŠ „Dositej Obradović“ Jovanka Likar, viši kustos istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević i kustos, autor programa Biljana Milosavljević Pićurić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend