Lokalne vesti

Život u septembru je bio jeftiniji nego mesec dana ranije

Život u septembru je bio jeftiniji nego mesec dana ranije, pokazuju indeksi potrošačkih cena Republičkog zavoda za statistiku. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru u odnosu na avgust u proseku su bile niže za 0,5 odsto.

Prošlog meseca pojeftinili su rekreacija i kultura, i to za 5,7 odsto, zatim hrana i bezalkoholna pića za 0,5 odsto, odeća i obuća za 0,4, a transport za 0,2 odsto.

S druge strane, poskupele su usluge restorana i hotela i to za 1,2 odsto. Komunikacija su skuplje za 0,5, zdravstvo za 0,4, a stan, voda, struja, gas za 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou statistika je kod cena registrovala rast od 1,1 odsto. Kada se porede devet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine, inflacija je iznosila dva odsto.

U tom vremenu najveći rast cena zabeležen je kod povrća, koje je ove godine skuplje za 17 odsto nego lane zbog lošije sezone.

Drastično poskupljenje je bilo i kod ostalih usluga u vezi sa upotrebom transportnih sredstava od 16 odsto. Na to je najviše uticalo poskupljenje usluga tehničkih pregleda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend