Sport

90 godina Evropskog šampiona

Uručenjem nagrada najboljim takmičarima i njihovim trenerima za ostvarene rezultate na međunarodnoj i domaćoj sceni, kao i dodelom priznanja pojedincima i organizacijama koji su doprineli razvoju veslačkog sporta u Smederevu, Veslački klub Smederevo proslavio je redak jubilej - 90 godina od osnivanja.

Istoriju kluba počeli su da pišu prvi predsednik Ernest Radlinski i prvi trener Josip Hajzer, a danas je nastavlja više od 80 veslača u svim kategorijama sa kojima rade 4 trenera.

Veslački klub Smederevo osnovan je na Đurđevdan davne 1924. godine, pod imenom Veslačko-plivački klub Smederevo. Od tada pa do današnjih dana klub je izrastao u jedan od najtrofejnijih i najuspešnijih u Smederevu i šire, a u proteklih 90 godina, smederevski veslači osvojili su šest zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja sa evropskih i svetskih prvenstava u juniorskoj i seniorskoj B i A konkurenciji.

Ta niska medalja uvećana je ove godine najsjajnijim odličjem na prvenstvu Evrope održanom u Beogradu, kada su Dušan Bogičević i Veselin Savić postali prvaci Starog kontinenta. Veslači Smedereva nastupali su i na Olimpijskim igrama u Londonu 1948, Moskvi 1980, Sidneju 1996. godine i Atini 2000. godine. Tada su klub predstavljali Dragutin Petrovečki u Londonu, doktor Božidar Đorđević i Vladimir Krstić u Moskvi, Boban Ranković u Sidneju i Goran Nedeljković u Atini.

 U predolimpijskoj 2015. godini, u kojoj se ostvaruju norme za odlazak na Olimpijske igre u Riju, VK Smederevo veruje da će imati predstavnike na najvećem planetarnom skupu sportista i nada se da će u Smederevo doneti do sada neosvojenu olimpijsku medalju. Kandidati za Rio su evropski prvaci Dušan Bogičević i Veselin Savić, zatim Aleksandar Filipović, kao i smederevski veslači na studijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Jovan Jovanović, Ivan Ostojić i Nikola Selaković.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend