Sport

Fudbal: Regionalna liga, da ili ne?

Predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić smatra da bi Balkanska liga privukla gledaoce i sponzore, ali kaže da o njoj odlučuju političari.

„Podigli bismo kvalitet fudbala i privukli navijače i sponzore. Ali ne mislim da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Nasilje na stadionima uglavnom koriste kao izgovor oni koji su protiv ideje o zajedničkoj ligi. Odluku bi morali da donesu političari. Rekli su da žele pomirenje, pa eto im prilike“, rekao je Džajić.

Agencija AP je uoči utakmice Hrvatska – Srbija podsetila na početak rata u Jugoslaviji i kao uvertiru navela sukob navijača na prvenstvenoj utakmici Dinama iz Zagreba i Crvene zvezde 1990. godine na Maksimiru.

Po raspadu Jugoslavije, kvalitet fudbala je znatno opao, pa balkanske države nameravaju da osnuju zajedničku fudbalsku ligu, kako bi to prevazišle, piše AP. UEFA razmatra taj predlog, prema kome bi se zajedno takmičile ekipe iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenija, Makedonije, a možda i iz Bugarske i Madjarske.

Postoji zabrinutost za bezbednost na stadionima, pošto je napetost i dalje velika, a UEFA kaže da su srpski i hrvatski huligani, zbog nasilja i rasističkih incidenata, „medju najozloglašenijima u Evropi“.

Po jednom predlogu, ako bi se osnovala Balkanska liga, gostujućim navijačima bi bilo zabranjeno da putuju na utakmice, što je uspešna formula iz regionalne košarkaške lige koja se godinama igra bez većih problema s navijačima.

UEFA je dva puta u poslednje dve godine upozorila Srbiju i Hrvatsku zbog problema sa navijačima i zapretila da će izbaciti njihove ekipe iz medjunarodnih takmičenja. UEFA je najavila i da će pažljivo pratiti utakmicu u petak na Maksimiru.

„Za sada je najvažnije da sprečimo nasilje na stadionima na Balkanu. Tek posle toga možemo da razgovaramo o regionalnoj ligi“, rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Sa time se saglasio i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić:

„To (osnivanje lige) bi bila prilika da desničarski ekstremisti izraze svoje frustracije. Još su sveža sećanja o ratu i fudbal bi trebalo da bude van svega toga“, rekao je on.

Od fudbalera, zajedničku ligu podržavaju Nemanja Vidić iz Mančester Junajteda, Luka Modrić iz Real Madrida i Edin Džeko iz Mančester sitija. Ako UEFA odobri osnivanje Balkanske lige, ekipe bi se iz tog takmičenja kvalifikovale za Ligu šampiona i Evropsku ligu.

„Ne možemo da se vratimo nazad. Svi imamo svoje zemlje i svi želimo da budemo pobednici i da naši klubovi iz naših liga igraju u evropskim takmičenjima“, rekao je bivši reprezentativac Hrvatske, a sada predsednik Fudbalskog saveza Davor Šuker.

Navijači Dinama iz Zagreba „Bed blu bojs“ nisu za osnivanje zajedničke lige:

„Ako neko želi rat, hajde da napravimo zajedničku ligu“, rekli su oni za AP.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend