Sport

Počinje EURO 2012

U petak od 18 sati utakmicom Poljska – Grčka počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, 14. po redu.

Branilac titule je Španija, ekipa koja je slavila i na Svetskom prvenstvu 2010. godine i sada želi da postane prvi tim u istoriji koji je slavio na tri uzastopna velika takmičenja.

Prema viđenju kladionica, upravo je ’furija’ prvi favorit – kvota da Španija osvaja zlatnu medalju u „Vilijam Hilu“ iznosi 3.75.

Velika verovatnoća daje se i Nemačkoj (kvota 4), zatim Holandiji (kvota 7), a slede Francuska (11), Engleska (13) i Italija (15). U Vilijam Hilu najmanje šanse daju Danskoj – kvota da oni osvajaju je 101.

Najmlađa ekipa na Šampionatu jeste Nemačka – srž njene ekipe čine mladići u prvoj polovini treće decenije poput Ozila, Krosa, Humelsa i ostalih, a najstariji član tima je 33-godišnji Miroslav Klose.

Najstariji tim na EP je Republika Irska predvođena 36-godišnjim golmanom Šejom Givenom.

Ipak, čuvar mreže Irske nije najstariji igrač na turniru – dve godine više od njega ima Grk Kostas Halkijas. Najmlađi igrač u Poljskoj i Ukrajini biće 18-godišnji levi bek Holandije Džetro Viljems.

Iako među velikim brojem ljubitelja fudbala vlada predrasuda da su utakmice na velikim takmičenjima uglavnom tvrde, statistika ih demantuje – od 1960. godine, kada je održano prvo prvenstvo Starog kontinenta, na utakmicama EP prosečno se postiže 2.7 golova (ukupno 485).

Do sada je više od deset miliona ljudi uživo gledalo utakmice na evropskim šampionatima, a i sada će imati priliku da ispune velelepne stadione u Poljskoj i Ukrajini – EP počinje na Nacionalnom stadion u Varšavi kapaciteta 58.145 mesta, a finale će se igrati na Olimpijskom stadionu u Kijevu (70.050 mesta).

Šampionat od 18 časova otvaraju Poljska i Grčka u Varšavi, dok se od 20.45, takođe u okviru grupe A, sastaju Rusija i Češka u Vroclavu.

Pre nego što se prepustite uživanju u utakmicama, preporučujemo vam da se dodatno ’zagrejete’ uz bogat sadržaj specijala koji vam je spremila naša sportska redakcija – predstavili smo sve timove, pisali o najvećim zvezdama šampionata, o gradovima-domaćinima, ali i o stadionima na kojima će se igrati mečevi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend