Srbija

Ambasadori pet stalnih članica SB različito o vojsci Kosova

Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN izneli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u oružane snage. Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocenila da je reč o bezakonju.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da odluka Skupštine Kosova o transformaciji KBS u oružane snage predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i ocenio da je reč o bezakonju.

“Odluka o transformaciji KBS je ogromno kršenje Rezolucije 1244 koja na Kosovu dozvoljava prisustvo jedino multinacionalnog kontigenta pod međunarodnom kontrolom”, naveo je Nebenzja. Ocenio je da bi odluka Prištine da formira vojsku mogla da vrati Balkan u vreme krvoprolića, ali je dodao da se Moskva nada da će EU iskoristiti svoje mogućnosti da spreči pogoršanje situacije. 

Ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova, ali da to treba da bude učinjeno u saradnji sa Kforom.

Ona je navela da je posle usvajanja Rezolucije 1244 Kosovo postalo nezavisna, suverena država, i dodala da ta rezolucija SB UN ne sadrži odredbu koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga Kosova.

Pirs se složila s Nebenzjom da na Balkanu postoji opasnost od obnavljanja neprijateljstava, ali je rekla da uzrok tome nije odluka Prištine o transformaciji KBS u vojsku, već da tome doprinose “oni van Kosova”.

Pozvala je obe strane da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

Predstavnik SAD u UN je rekao da Vašington podržava postepenu, transparentnu transformaciju KBS u multietničku vojsku po standardima NATO.

On je ocenio da je odluka Prištine da formira oružane snage potpuno u skladu s Rezolucijom 1244, jer ne krši nijednu njenu odredbu.

Naveo je da Kosovo ima pravo na vojsku kao nezavisna država i da se bezbednost Kosova najbolje obeznedjuje saradnjom sa Srbijom.

“Pozivamo obe strane da se vrate dijalogu, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma”, naveo je predstavnik SAD.

On je kazao da su “obostrana priznanja” Srbije i Kosova budućnost i dodao da će “od priznanja sve strane imati koristi”.

Predstavnik Francuske je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i naveo da je nekoliko jednostranih odluka ugrozilo dijalog Beograda i Prištine. “Žalimo zbog nekoliko incidenata i unilateralnih odluka koje su ugrozile dijalog, naročito zbog odluke o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Pozivamo Kosovo da ukine carine i pozivamo obe strane da urade sve što je moguće da prevazidju razlike i izbegnu rizik eskalacije situacije”, rekao je predstavnik Francuske.

On je kazao da Pariz poštuje suverenitet Kosova i da Kosovo ima pravo da odluči o svojoj vojsci, ali da usvajanje zakona o transformaciji KBS u vojsku “ne dolazi u dobro vreme”.

Postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma mora da ostane apsolutni priotritet. Pozivamo lidere obe zemlje da što pre nastave dijalog i da se uzdrže od svakog poteza koji bi ugrozio proces normalizacije odnosa”, dodao je.

Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu rekao je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da podržava napore Srbije da pronadje političko rešenje za kosovsko pitanje.

On je kazao da Kina smatra da je postizanje sporazuma putem dijaloga najbolje rešenje za Kosovo.

Pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od svakog poteza koji bi mogao da dovede do eskalacije situacije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend