Srbija

Beograd pomaže studente sa 500.000€

Grad Beograd ponudio pomoć od 500.000 evra iz budžeta grada za rešavanje zahteva studenata koji štrajkuju glađu ispred Vlade Srbije.

To je novinarima u pauzi sastanka studenata sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom rekla članica pregovoračkog tima, studentkinja Fakulteta političkih nauka Mia Popović.

Studenti se o toj ponudi još nisu izjasnili, jer je u toku pauza zbog novonastalih obaveza gradonačelnika Djilasa, rekla je Popovićeva i najavila da studenti nastavljaju štrajk.

Dekani Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta i Više elektrotehničke škole su danas ranije prihvatili plaćanje školarine studentima sa 48 i više bodova.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da su ti dekani prihvatili predlog da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova, budu oslobođeni školarine. Studenti koji imaju 54 i 48 bodova biće oslobođeni 70 odsto, odnosno 55 odsto školarine.

Takvo rešenje problema Obradović je sinoć ponudio studentima više fakulteta koji treći dan štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade Srbije zahtevajući da im država omogući besplatno školovanje.

"Ti studenti bi školarinu plaćali u više mesečnih rata", rekao je Obradović nakon sinoćnjeg sastanka sa studentima i pozvao ih da prekinu štrajk glađu.

Studenti neće prekinuti štrajk glađu i proteste sve dok im ne bude plaćena cela školarina, rečeno je u Organizacionom odboru.

Štrajk glađu studenata ispred Vlade Srbije ne prestaje dok se svim studentima ne plati 100 odsto školarine. Oni pristaju na parcijalno plaćanje školarine za narednu godinu, ali žele da ostatak novca nadoknadi grad Beograd, čija uprava im je i ponudila novčanu pomoć.

Mia Popović iz pregovaračkog tima je uoči razgovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom rekla za B92 sa kakvim stavom će predstavnici studenata nastupiti.

"Naša osnovna ideja i osnovni cilj od kojeg ćemo pokušati da ne odustanemo do kraja je da se parcijalno plaćanje uvede, a da ostatak plati grad Beograd. Ukoliko to ne bude moglo u potpunosti da bude ispunjeno, onda ćemo videti da određeni procenat, u zavisnosti od visine školarine, svaki fakultet plati, odnosno država, i Grad Beograd, zajedno sa studentima. Tako da imamo trenutno šemu za koju ćemo na sastanku videti da li je za njih prihvatljiva", rekla je ona.

Miloš Kuvekalović sa Univerziteta umetnosti ponovio je da je u problemu oko 5.500 studenata, od kojih je 40-ak bilo rešeno i na najradikalniji potez – štrajk glađu koji traje već treći dan. On je objasnio da bi za studente bilo prihvatljivo da im fakultet plati školarine, a da država kasnije fakultetima refundira te troškove. Takođe, prema njegovim rečima, ideja je da ostatak novca obezbedi grad Beograd.

"Konkretno, grad Beograd će nam ponuditi minimalno pola miliona evra, što je i dogovoreno juče na sastanku. To je cifra koja bi pokrila školarine za oko 500 studenata. Nije baš da verujem u ove pregovore sto posto, ali opet naglašavam da se nećemo pomeriti odavde dok ne dobijemo napismeno i dok svaki student koji je bio u štrajku ne bude mogao da ode na svoj fakultet, upiše godinu, a da ništa on ne plati". kaže Miloš.

Studenti su i prošlu noć proveli u improvizovanom šatoru u Nemanjinoj 11. Uprkos susnežici, grejali su se čajevima koje su im donosili građani koji žive u blizini. Ni veoma niske temperature i kiša koja je celu noć padala, kako kažu, nije ih naterala da od protesta odustanu, sada kada su ih nadležni, čini se, shvatili ozbiljno.

Odluku o daljim koracima studenti će doneti posle sastanka sa gradonačelnikom. Do tada, biće i dalje ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, rešeni da, kako kažu, ne pristaju na ništa manje od ispunjenja svih svojih zahteva.

Vlada Vojvodine odobrila sredstva za studente

Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici odobrila izdvajanje 26,7 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, čime će se u naredna dva meseca finansirati oko 1.400 studenata Univerziteta u Novom Sadu s visokim prosekom.

U narednoj godini ti studenti, koji su i inače upisani na budžet, biće finansirani iz republičke kase, kako je predviđeno odlukama Vlade Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend