Srbija

„Beograd tačno znao gde je Mladić“

Vlada Srbije tačno je znala gde je Ratko Mladić 2008, navodi se u diplomatskoj depeši iz te godine koju je objavio portal Vikiliks, a preneo "Njujork tajms".

U najnovijoj diplomatskoj depeši na internet portalu Vikiliks, američki zvaničnici prenose Vašingtonu zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Američki diplomata citira španskog kolegu Ramona Abaroa koji je 2008. ocenio da "Srbija uopšte ne sarađuje sa Haškim tribunalom i da savršeno dobro zna gde se nalazi Ratko Mladić".

Depeše otkrivaju da su SAD i Evropska unija skeptične prema namerama Beograda koji gotovo 15 godina ne uspeva da uhapsi Ratka Mladića.

Povodom depeše koja citira utisak španskog diplomate da je Vlada Srbije 2008. godine znala gde je Mladić, predsednik Boris Tadić tvrdi da Vlada Mirka Cvetkovića to nije znala.

Srbija uopšte ne sarađuje sa Haškim tribunalom i Vlada savršeno dobro zna gde se nalazi Ratko Mladić, tako američki diplomata 2008. godine citira španskog kolegu Ramona Abaroa. Predsednik Srbije ne veruje da je španski diplomata mislio na aktuelnu vladu koja bi, kako kaže, uhapsila Mladića čim bi saznala njegovu lokaciju.

Hapšenje Karadžića je, prema mišljenju domaćih vlasti, prelomni trenutak u saradnji sa Hagom.

"Kada je Radovan Karadžić izručen Tribunalu, i Srbija dobila najviše ocene za saradnju, kada je promenjena vlada, bilo je najmanje sumnji. Ukoliko bude tih depeša, verovatno te sumnje datiraju iz nekog ranijeg perioda", kaže Rasim Ljajić, ministar rada u sadašnjoj vladi.

Vikiliks objavljuje da su američke diplomate prenele da je "savetnik Ivice Dačića otkrio da je bivši šef BIA Rade Bulatović znao gde se krije Radovan Karadžić čak šest meseci pre hapšenja. Ništa nije učinio zbog premijera Koštunice, koji je ideološki blizak Karadžiću, ali i zbog izostanka međunarodnog pritiska, navodi se u depešama.

Bulatović je stav promenio, citiraju Amerikanci, kada je vlast promenjena. Tada je, navodno, informacije o Karadžiću pokušao da razmeni za ambasadorsko mesto u Siriji.

"Mi smo nagađali sve ovo, da svaka vlast kaže da ona prethodna nije htela da uhapsi Ratka Mladića. Sada se opet na Vojislava Koštunicu svaljuje odgovornost, zanimljivo je da se i na Ruse svaljuje odgovornost. Najzanimljivije što smo saznali jeste da se američki diplomata koji radi u BiH sam žali kako su svi vojni oficiri koji su radili na pitanjima ratnih zločina napustili ured Visokog predstavnika u BiH", kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni Valentina Incka da su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa potrazi za beguncima. Deo prepiske otkriva i da pojedine diplomate za skrivanje Mladića krive zvaničnike Rusije. O tome je, navodno, sa Rusima razgovarao i šef kabineta predsednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu.

Tajne depeše donose još utisaka američkih diplomata o srpskim političarima. Tako je, kako piše "Njujork tajms", predsednik Boris Tadić opisan kao harizmatični lider koji je često neodlučan i politički bojažljiv. Amerikanci su, sudeći prema internoj prepisci, vrlo skeptični u pogledu šefa diplomatije Vuka Jeremića, koga opisuju kao harvardski obrazovanog "vunderkinda" koji svaku interakciju sa Moskvom vidi kao udarac zadat Vašingtonu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend