Srbija

Bez dogovora Mustafe i Kurtija o koalicionom sporazumu, u sredu novi razgovor

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je u utorak uveče, posle susreta sa liderom pokreta Samoopredelenje (PS) Aljbinom Kurtijem, izjavio da će se sutra nastaviti razgovori dvojice lidera o koalicionom sporazumu za sastavljanje vlade Kosova.

„Nismo bili ljuti na Aljbina Kurtija, susrešćemo se sutra“, kazao je Mustafa medijima, stavljajući do znanja da tokom današnjeg sastanka koji je trajao više od tri sata nije postignut koalicioni sporazum.

Pozivajući se na svoje izvore, portal koha.net je danas objavio da je u Skupštini Kosova u toku sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbina Kurtija i predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ise Mustafe o koalicionom sporazumu za formiranje Vlade Kosova.

Po tim izvorima, lider DSK će izneti konkretne zahteve kao uslove za postizanje koalicionog sporazuma sa PS i zahtevati da se ponovo „stavi na sto“ i mesto predsednika Skupštine Kosova, koja je, po ranijim pregovorima, trebala da pripadne DSK.

Na tu funkciju je 26. decembra izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Kurti je juče, posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, izjavio da ne dolazi u obzir da se ponovo razgovara o predsedniku Skupštine.

Kurti je juče objavio imena kandidata svoje stranke za drugog zamenika premijera i petoricu ministara koji bi, kako je rekao, trebalo da budu iz Samoopredeljenja.

Glavna smetnja postizanju koalicionog sporazuma je do sada bio zahtev DSK da mu pripadne pravo da predloži predsednika Kosova kada u martu 2021. godine istekne mandat aktuelnom predsedniku Tačiju.

Kurti je na sastanak s Mustafom otišao pošto je prekinuo sednicu Predsedništva PS o predlogu mandatara za premijera Kosova a nakon njegovog sastanka s p redsednikom Tačijem.


Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend