Srbija

„Bez prepreka protiv kriminala“

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da više ne postoje prepreke da se čitav region zajednički izbori sa kriminalnim strukturama.

Ona je dodala da ceo region može odlučno se suprostavi pojavama koje podrivaju samu srž demokartije i osnovne civilizacijske vrednosti.

Dvodnevnaj konferencija ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja jugoistočne Evrope, danas je otvorena u Bečićima, a u njenom radu učestvuje i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Malović je poručila da kriminalne grupe, ma koliko bile organizovane, opasne i povezane, moraju biti svesne da će od država u regionu dobiti "zajednički oštar odgovor".

Ministarka pravde Srbije je istakla da se moraju porušiti granice jer se borba protiv organizovanog kriminala ne može svesti u okvire jedne države.

"Ona ima regionalanu dimenziju i zato naša saradnja mora da bude jaka i koordinisana", rekla je Malovićeva ističući da Ministartvo pravde završava izradu Nacrta predloga regionalnog naloga za hapšenje kojim će biti unapređren odgovor celokupnog regiona na izazove organizovanog kriminala sa kojim se suočava.

Nacrt predloga biće dostavljen svim partnerima iz regiona Zapadnog Balkana, navela je Malović i izrazila nadu da će na taj način vrlo brzo biti definisani zajednički interesi i postignuta puna primena tog naloga.

Ona je ukazala da je, uprkos međunarodnom okviru za saradnju u krivičnim stvarima, neophodna izrada regionalnih dokumentata jer će oni omogućiti modernizaciju, unapređenje i jačanje procesa međunarodne pravne pomoći.

"Smatram da je kod svih nas, sazrela svest o tome da ćemo biti delimično uspešni u našem radu ukoliko se fokusiramo samo na bilateralne inicijative. Sada je već svima nama jasno da naš odgovor u regionu mora biti koordinisan, sveobuhvatan i oštar", poručila je ministarka pravde Srbije.

Govoreći o posledicama svetske ekonomske krize, koje utiču negativno na porast nezaposlenosti, kriminala, nedostatka stranih investicija i lošeg materijalnog položaja građana, Malović je ukazala da kriminalne strukture sve češće nastupaju pod velom uspešnih međunarodnih investicionih fondova spremnih za investiranje u legalne tokove privrede.

"Ključna odlika tih kriminalnih aktivnosti je njihov međunarodni element. Kriminalne strukture vrlo dobro poznaju i sagledavaju koje su slabosti naših pravnih sistema, u kojim segmentima naše saradnje postoji nedostatak komunikacije i gde postoje sporenja oko nadležnosti kako interresorne tako i regionalne", smatra Malović.

Ona je ukazala da zemlje regiona moraju biti pažljivije, proaktivnije, informisanije i adekvatno pripremljeno, osposobljeno ne samo jakim i jasnim zakonodavnim okvirima već i sposobnošću da se zakoni adekvatno primenjuju i da se iskustva razmenjuju.

Podsetila je, takođe, da je zahvaljujući zavidnoj saradnji pravosudnih i istražnih organa Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore u poslednje vreme razbijeno nekoliko razgranatih i izuzetno opasnih kriminalnih grupa kojima je mesto izvršenja krivičnih dela bio Zapadni Balkan, ali i zemlje Evropske unije.

Malović je istakla da je Republika Srbija borbu protiv organizovanog kriminala definisala kao državni prioritet, svesna da od uspešnosti te borbe zavisi budućnost i kvalitet demokratije.

"Time je upućena jasna poruka da u sprovođenju suštinskog cilja, pridruživanja Evropskoj uniji nema mesta kriminalu", naglasila je ona.

Ministarka je pomenula i više oblika saradnje potvrđenih sporazumima o saradnji u regionu koji su već dali prve rezultate u borbi protiv organzovanog krimunala.
Takođe je podsetila, da je kao jedan od ključnih činilaca u toj borbi bio i početak primene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

Prema njenim rečima, vrednost privremeno ili trajno oduzete imovine u Srbiji procenjuje se na više od 300 miliona evra, a njom upravlja Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Među oduzetom imovinom ima 16 privrednih društava i 34 preduzeća.

Direkcija je preuzela i trenutno upravlja i sa 24 kuće, 59 stanova, 12 lokala, a da je privremeno oduzeto 165 automobila.

U posedu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a na računu Narodne banke Srbije završilo je privremeno oduzetih 92 miliona dinara, a na deviznom računu Direkcije oko milion evra.

Regionalnu konferenciju ministara pravde i unutrašnjih poslova jugoistočne Evrope, organizuju ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend