Srbija

BIRODI predložio Vladi da donese zakon o državnoj pomoći u vreme pandemije

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je Vladi Srbije da mere smanjenja negativnih efekata pandemije korona virusa donese u formi "Zakona o državnoj pomoći u vreme i posle pandemije virus COVID-19", kojim bi se čuvala vladavina prava i garantovala pravna sigurnost poslovanja u Srbiji.

U saopštenju BIRODI-ja navodi se da bi se tim zakonom, između ostalog, osnovalo telo za monitoring realizacije ekonomskih mera čiji bi članovi bili najeminentniji stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, revizije, sociologije društvenog razvoja, poslanici Skupštine Srbije svih poslaničkih grupa i predstavnici Državne revizorske institucije.

Takođe, izvršila bi se poreska stimulacija industrijske participacije, odnosno radničkog akcionarstva i uvelo, kao obaveza, potpisivanje Klauzule o integritetu primaoca državne podrške.

Klauzulom bi se potpisnici obavezali da će uspostaviti procedure koje će garantovati poštovanje zakona i primenu praksi etičkog poslovanja.

„Donošenjem Zakona u Skupštini Srbije čuva se vladavina prava i garantuje pravna sigurnost poslovanja u Srbiji. Predložene mere obezbedjuju transparentnost i učinkovitost državne pomoći. Promocijom industrijske participacije vrši se podela odgovornosti u između sveta kapitala i rada“, obrazlaže se u saopštenju.

Dodaje se da je istovremeno to prilika da se dodela državne pomoći privatnom sektoru iskoristi za uspostavljanje antikoruptivnih i etičkih mehanizama na nivou privatnog sektora čime se stvaraju uslovi za održiv ekonomski i društveni razvoj Srbije.

„Puko seljenje kapitala iz javne u privatnu sferu, a bez uspostavljanja mehanizama nadzora i integriteta primaoca državne pomoći može dovesti do urušavanja, a ne stvaranja uslova za prevazilaženje posledica pandemije“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI je to predložio u okviru razgovora o merama smanjenja negativih efekata pandemije korona virusa na osnovu onlajn istraživanja koje je ta organizacija sprovela u proteklih 10 dana. Taj zakon bi Skupština Srbije mogla da donese na onlajn sednici.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend