Srbija

Boško Jakšić: Vučićeva ideja nije propala zbog naroda, nego zbog protivljenja EU

Posle izjave predsednika Srbije da je njegov plan za rešenje kosovskog problema propao zbog protivljenja u domaćoj javnosti, deo javnosti smatra da je takva izjava politički neodgovorna. Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da Vučićeva ideja nije propala zbog protivljenja u Srbiji, već zbog izričitog protivljenja najjačih zemalja EU.

Kratko i nejasno.

„Ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima“, izjavio je Vučić 9. avgusta 2018.

„Ja sam svoj plan izneo u Briselu“, rekao je 30. oktobra 2018.

Ali ne i pred građanima Srbije. Predsedniku Srbije to nije smetalo da im dodeli titulu krivca za propast plana.

„Evo ja sam saglasan, niste čuli. A što ste ga napadali od prvog momenta. Kako možete da napadate nešto što niste čuli. Pa glavu ste mi otkinuli, ne mislim fizički, već metaforično“, rekao je predsednik Srbije u nedelju.

„Moglo bi odmah da se kaže da je to neka vrsta političkog samoubistva, jer u krajnjoj liniji kako bi ovaj narod, koji je isti taj predsednik držao u informativnom mraku što se tiče Kosova, zašto bi mu skidao glavu kada ne znamo zašto. Možda bi i postojao jak povod da smo znali zašto. Možda bi ga narod i podržao, ili korigovao. Ovako, ta izjava je potpuno politički neodgovorna“, ocenio je Boško Jakšić.

Predsednik se ne zaustavlja i toj izjavi dodaje još jednu.

„Ja vas pitam šta je rešenje sad, osim što će Kosovo biti, ne mojom voljom i ne zato što ću ja da ga priznam, ili neko dok sam na vlasti, ali će u budućnosti ukoliko ostane sve ovako kako smo se mi neodgovorno ponašali i na moju žalost i na žalost mnogih drugih, dobiti nezavosnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji“, rekao je Vučić u intervjuu u nedelju.

Tu predsenikovu prognozu opozicija je dočekala na nož.

„Danas više ne postoji ni jedan razlog da Prištna ide jotu ispod onoga što je Vučić rekao da će na kraju dobiti. To se u medjunarodnim pregovorima ne radi. On je dezavuisao pregovarački kapacitet zvaničnog Beograda“, kazao je lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Šta će biti taktika u daljim razgovorima, javnosti ni to nije jasno.

„On prosto stvara tu neku kakofoniju sa različitim izjavama koje su kontradiktorne, ali mislim da srpska pregovaračka strana i dalje kao jedini uspeh u pregovorima vidi razgraničenje“, ocenio je Dragiša Mijačić sa Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Razgraničenje je definitivno poražena ideja, veruje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. Smatra da su pred predsednikom dva izbora.

„Jedan bi bio da se povuče, a drugi je da pod hitno prihvati neki novi plan ili izmisli neki novi plan koji bi imao veće šanse da prođe“, kazao je Jakšić.

Taj plan morao bi više da se dopadne ušima najmoćnijih zemlja Evrppske unije, smatra Jakšić, kako predsedniku ponovo ne bi bila skinuta glava – metaforički.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend