Srbija

Branku Jociću mesec dana pritvora

Specijalni sud odredio jednomesečni pritvor Branku Jociću i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je oštetio “Puteve Srbije“.

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do mesec dana bivšem direktoru JP "Puteva Srbije" Branku Jociću i njegovim saradnicima.

Specijalni sud je pokrenuo i istragu protiv uhapšenih zbog sumnje da su zloupotrebili sredstva Evropske banke, odnosno da su privatnom preduzeću "Rotijer" isplatili 43 miliona dinara za radove na sanaciji klizišta koji nisu obavljeni.

Jocićevoj majci Radmili nije određen pritvor i ona će se braniti sa slobode, ali je i ona obuhvaćena istragom, izjavio je Tanjugu Jocićev branilac Borivoje Borović.

Ističući da Jocić negira dela za koja se tereti, Borović je rekao da neće ulagati žalbu na rešenja o pokretanju istrage i određivanju pritvora iz formalnih razloga, odnosno da se istražni postupak ne bi odugovlačio.

Osumnjičeni da su platili radove koji nisu urađeni

Protiv Jocića, njegove majke i saradnika pokrenuta je istraga zbog sumnje da su prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta na području opština Krupanj i Loznica, zloupotrebili sredstva dobijena od Evropske banke, neosnovano isplaćujući iznos od oko 43 miliona dinara privatnom preduzeću "Rotijer", za radove koje ono nije obavilo na sanaciji klizišta.

Na ime toga je preduzeće "Rotijer" Jociću, odnosno njegovoj majci poklonilo stan u Loznici, površine 63 metra kvadratna, u vrednosti od oko 2,5 miliona dinara, sumnja tužilaštvo.

Pored Jocića i njegove majke, istraga je pokrenuta protiv osnivača i vlasnika privatnog preduzeća "Rotijer" Dragana Pavlovića, Marije Božić iz Paraćina, bivšeg direktora JP "Put Loznica", i Jocićevog savetnika u "Putevima Srbije" Predraga Todosića.

Jociću, Pavloviću i Todosiću pritvor je određen zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke kao i zbog težine krivičnog dela i visine kazne koja je zaprećena za to delo a koje je u ovom slučaju do 12 godina zatvora.

Božićevoj je pritvor određen samo zbog opasnosti uticaja na svedoke.

Oni su uhapšeni u sredu, a u policijskom pritvoru od 48 sati nije zadržana samo Jocićeva majka.

Protiv Jocića se sprovodi i finansijska istraga, koja treba da utvrdi koju imovinu on poseduje i da li postoji nesklad između pronađene imovine i njegovih zakonitih prihoda.

Jocić je 20. januara presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog malverzacija u "Putevima Srbije", ali na tu odluku ima pravo da uloži žalbu. U toku tog postupka branio se sa slobode.

I Ilićev potpis na ugovoru?

A kako piše beogradski dnevnik "Blic", sporni ugovor "Puteva Srbije" i preduzeća "Rotijer", pored Jocića, potpisao je tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

"Blic" navodi i da je imao uvid u taj ugovor.

Lider stranke Nova Srbija Velimir Ilić bio je na saslušanju u policiji, gde je izjavio da nije ništa znao o mitu i fiktivnom poslu i da je veoma iznenađen informacijama o Jociću koje je dobio u policiji, podseća list.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend