Srbija

Brnabić: Komisija koja odlučuje o doktoratu Siniše Malog pod pritiskom studenata

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se komisija koja odlučuje o doktoratu Siniše Malog sada nalazi pod pritiskom studenata koji prete da će ponovo blokirati Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Premijerka je gostujući na RTS-u pitala šta će značiti za Beogradski univerzitet (BU) ako komisija na Fakultetu organizacionih nauka donese odluku suprotnu dosadašnjem mišljenju stručne komisije i ospori doktorat.

„Ja pitam i sebe i one koji odlučuju, ako retroaktivno odlučujete po pravilniku iz 2016. za nešto što je bilo 2013. godine, da li to znači da možete bilo koju doktorsku disertaciju da ocenjujete retroaktivno. To stavlja BU u nezavidan položaj i verujem da je univerzitet snažan i može da se odupre pritiscima“, rekla je Brnabić.

Ranije izjave da su studenti u Rektoratu „stvorili talačku krizu“, premijerka ne smatra prejakim, već iskrenim.

Dodala je da je nedopustivo da Rektorat bude zatvoren 12 dana zbog dvadesetak ljudi, da ne puštaju rektorku Ivanku Popović u kancelariju rektora. Zaključila je i da je tokom blokade Rektorata na delu bila politizacija. a da su svih 12 dana neki politički lideri mogli slobodno da ulaze u zgradu.

Ona smatra da su „za poniženje univerziteta i rektorke, izjave studenata da je rektorka položila ispit, a da je diplomski čeka 4. novembra“, do kada se odlučuje o doktoratu aktuelnog ministra finansija.

Brnabić je rekla da politički pritisci dovode BU u vrlo nezavidan položaj, a da je posebno zabrinjava to što se, kako kaže, sa pritisaka prešlo na ucene.

Premijerka je ranije najavila da će narednih dana izneti nove argumente zašto je Siniša Mali bio njen izbor za ministra finansija.

Ona je rekla i da se „problematikom odlučivanja o doktoratu ministra finansija Siniše Malog bavi već danima, kao predsednica Vlade koja ga je predložila na to mesto“.

„Imam informacije sa kojima ću kako god bilo izaći u javnost, da ja građanima Srbije obrazložim svoj predlog i zašto stojim iza toga“, rekla je Brnabić ne precizirajući o čemu se radi.

Ona je navela da Vlada s rektorkom i danas ima komunikaciju, kao i da je komunikacija postojala i pre „talačke krize“.

Mila Jovanović: Studenti i profesori neće dozvoliti da priča o doktoratu tek tako prođe

Jedna od studenata koji su blokirali Rektorat, Mila Jovanović je ranije odgovarajući na pitanje novinara rekla da ne misli da pritisak na Odbor njihova najava da će ponovo stupiti u blokadu ako konačna odluka bude da doktorat  Siniše Malog nije plagijat.

Studenti kako je rekla sa tim samo stoje iza onoga što je mnogo pofesora reklo.

„Cilj blokade je bio da se ukloni pritisak. Mislim da se ova izjava apsolutno ne razlikuje ni od čega što smo rekli do sada, jedino što smo još  dobili čvrste garancije od profesora da će ući i oni sa nama u blokadu ako konačna odluka bude da doktorat nije plagijat. Profesori, a ni studenti neće dozvoliti da ta priča tek tako prođe“, rekla je Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend