Srbija

Brnabić: Rekonstrukcija Vlade sačekaće stabilnija vremena

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da se tokom razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dodatkla teme rekonstrukcije Vlade, ali da će ona sačekati stabilnija vremena na Kosovu. Situacija je sve teža, i sve teže je očuvati mir i stabilnost, rekla je premijerka.

Brnabić je za RTS rekla da su predsednik Vučić i ona tokom današnjeg sastanka zaključili da u ovom trenutku postoje preča posla od rekonstrukcije Vlade.

“Nacionalno jedinstvo je ključno, realno smo u teškoj situaciji. Dobro je da imamo predsednika koji razmišlja hladne glave. Rekonstrukcija Vlade sačekaće stabilnija vremena na Kosovu i Metohiji. Funkcionišemo kao tim, i taj tim mora biti spremniji nego ikada”, istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da su rezultati Vlade u prvom kvartalu dobri – u budžetu je ostvaren suficit, a rast BDP-a je oko 3,9 odsto. Nastavak tog dobrog trenda, kako je navela, obećava da će biti dodatnog povećanja plata i penzija do kraja godine.

Ono što je, međutim, brine je regionalna stabilnost jer od nje, kako kaže, zavisi ekonomija Srbije.

Dodala je i da je razočarana izostankom reagovanja stranih partnera Srbije na događaje na Kosovu, kao i da Vučića „nikad do sada nije videla toliko razočaranog“ zbog toga.

Premijerka ističe da je situacija teška, i da je sve teže očuvati mir, stabilnost i racionalni pristup Srbije kada Priština ne poštovuje postignute dogovore, “čak i na temu najprostijih stvari”.

Srbija je spremna za dijalog, poručuje predsednica Vlade, ali dodaje i da očekuje da se nakon pet godina, Briselski sporazum u potpunosti implementira i da EU izvrši pritisak na Prištinu da se taj sporazum sprovede.

“Predsednik vodi razgovore sa EU i SAD šta dalje možemo da očekujemo na Kosovu. Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa”, istakla je premijerka.

Navela je i da Kosovo ne može da nastupa kao država na samitu u Sofiji, i podsetila je da Evropska komisija nastupa statusno neutralno, kao i da pet članica EU ne priznaje samoproglašenu nezavisnost pokrajine.

Podsetimo, predsednik Vučić i premijerka Brnabić razgovarali su ranije danas u Predsedništvu Srbije o Kosovu, ekonomiji i rekonstrukciji Vlade Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend