Srbija

Brnabić u Rimu: Put Srbije ka EU mora biti ubrzan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Rimu, posle Samita predsednika vlada država članica Centralnoevropske inicijative, da je na plenarnom sastanku iskazana jasna opredeljenost za nastavak proširenja Evropske unije i da se govorilo o novoj metodologiji koju je predložila Francuska.

Ona je istakla da je na sastanku odlaganje početka pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom okarakterisano kao „istorijska greška“ EU i da je jasno da proširenje nije samo jedan od najvažnijih prioriteta, već da Evropska komisija mora da pokaže zemljama Zapadnog Balkana da je prvi prioritet EU. Brnabić je imala bilateralni sastanak sa komesarom za proširenje EU Oliverom Verheljijem sa kojim je razgovarala o novoj metodologiji, kako će i koliko uticati na pregovore Srbije sa EU, mogućnosti da do kraja januara 2020. poseti Srbiju i kvotama na čelik iz trećih zemalja i o uslovima za održavanje izbora i šta je na tome uradila vlast.

Ona je rekla da je dobila jasan signal da put Srbije ka EU mora biti ubrzan. Govoreći o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, Brnabić je rekla da su razgovarali o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije koja će biti značajna za Srbiju i u eknomskom i političkom smislu i da joj je Verhelji rekao da će sa komesarom za trgovinu razgovarati o tome.

Brnabić je istakla da joj nova Evropska komisija uliva optimizam, jer je jasno rečeno da je proširenje među najvećim prioritetima EU i da je Verhelji potvrdio da i sa novom metodologijom proces može ići u smeru brže dinamike i veće predvidljivosti.

Ona je rekla da je na sastanku bilo reči i o novoj metodologiji i sredstvima koja bi mogla da je prate, te zahvalila predsedniku Francuske Emanuelu Makronu koji je rekao da će i zemlje Zapadnog Balkana biti zadovoljnije jasnijim signalom da kada sprovedu reforme dobiju finansijska sredstva koja prate te reforme.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend